Windpark Jaap Rodenburg 2 in Almere Pampus

Sinds 2000 staan er in Almere Pampus tien windturbines van 67 meter hoogte. Bijzonder aan de windmolens is  de oranjerode kleur die bepaald is door basisschoolleerlingen uit Almere. Het windpark is vernoemd naar voormalig Greenpeace-lid Jaap Rodenburg. De windmolens leveren stroom voor ruim 8.500 woningen in Almere en kan gedeeltelijk tot 2025 in bedrijf blijven. De huidige windmolens voldoen niet langer en als gevolg worden deze in twee fases verwijderd. De eerste vijf in 2020, de overige vijf in 2025.

Project Jaap Rodenburg 2

Almeerse Wind, een windenergiecoöperatie uit Almere bouwt samen met Vattenfall een nieuw windpark in Almere Pampus. Dit windpark krijgt de naam Jaap Rodenburg 2. Als gevolg hiervan krijgen straks ruim 27.000 huishoudens groene stroom.  De windturbines komen op een afstand van meer dan 1600 meter van de bestaande woningbouw. Hierdoor wordt er geen geluidsoverlast verwacht.

Start project: 2019
Verwachte oplevering: 2021
Budget: ± 50 miljoen euro
Aannemer: Reimert Bouw en Infrastructuur

Windmolenpark Jaap Rodenburg Almere Pampus

Planning project Jaap Rodenburg 2

Begin 2020 is de sloop van het huidige windpark  gestart. Deze windmolens krijgen een tweede leven in het oosten van Europa. In de lente van 2020 is de aanleg van het nieuwe windpark gestart. De bouw duurt ongeveer een jaar. Voorjaar 2021 start de installatie van de windturbines. Het windpark is dan klaar voor gebruik.

Windpark Jaap Rodenburg 2

Windpark Jaap Rodenburg 2 bij Almere Pampus bestaat straks uit tien windmolens met een vermogen van 3 tot 3.5 MW. De windmolens hebben een ashoogte van 100 meter en een rotordiameter van circa 100 tot 130 meter. Samen leveren deze windturbines straks dan ook voldoende stroom voor ruim 27.000 huishoudens. Dit is bijna 30% van geheel Almere. Windpark Jaap Rodenburg 2 levert daarmee 40% meer energie ten opzichte van het huidige windpark.

Als onderdeel van het project worden de huidige turbines van windpark Jaap Rodenburg 1 en de windmolens langs de Eemmeerdijk in twee stappen verwijderd. In 2020 zijn er vijf windmolens verwijderd in windpark Jaap Rodenburg 1. In 2025 worden de vijf resterende oude windmolens en de windturbines langs de Eemmeerdijk verwijderd.

De Windturbines

De windturbines voor windpark Jaap Rodenburg 2 in Almere Pampus zijn afkomstig van het Deense bedrijf Vestas Wind Systems. Naast de levering en installatie omvat het contract ook een 10-jarig onderhoudsovereenkomst. De huidige windturbines uit 2000 maken plaats voor tien krachtigere turbines van het type Vestas V117-3,45 MW. De turbines opereren in 3,6 MW Power Optimized Mode. Dit betekent dat de energieproductie afgestemd is op de windeigenschappen van de omgeving. Het resultaat hiervan is het vermogen van 36MW. Dit betekent een verdubbeling van de huidige capaciteit. De turbines functioneren vanaf 2021.

Vacatures Windpark Almere Pampus

Windpark Jaap Rodenburg 2 in Almere Pampus is een groot technisch project in de regio Almere. Er is daarom veel vraag naar technische professionals. Ook vanuit Or-Quest zijn wij op zoek naar technisch personeel voor de realisatie van dit project en andere aansprekende projecten in de regio. Wil jij ook graag bijdragen aan een van deze projecten? Solliciteer dan via Or-Quest.

Over Jaap Rodenburg

De Windparken bij Almere Pampus zijn vernoemd naar Jaap Rodenburg (1948 – 1998). Hij maakte zich, tijdens zijn werkzaamheden als campagneleider bij Greenpeace, hard voor meer gebruik van windenergie.