Wat is industriële automatisering?
Wat is industriële automatisering?
Smart Industrie of industrie 4.0, bekende termen voor de hedendaagse industriële automatisering. Hierbij proberen we zelfstandige systemen die via het web met elkaar communiceren, optimaal te laten functioneren en samenwerken. Het betekent dat menselijk werk wordt vervangen door een machine en slimme software.
Industriële automatisering zien we momenteel overal om ons heen en ook voor de (nabije) toekomst wordt er veel verwacht op dit gebied. Momenteel worden er al veel diensten geautomatiseerd om het gebruikers eenvoudiger te maken. Een bekend en sprekend voorbeeld is internetbankieren. Ook binnen de industrie is het gaande. Hierbij gaat het om het automatiseren van processen door middel van machines en software. Met als doel het optimaliseren van de productie en het verbeteren van de productkwaliteit. Informatie wordt opgeslagen en naar de verantwoordelijken verstuurd, om zo snelle optimalisatieslagen te realiseren. Daarnaast wordt het ook toegepast om flexibiliteit in de productie te bereiken. Het wordt zo ingezet als een strategisch productiemiddel. Veelal is de technologie onzichtbaar binnen de organisatie. Het maakt dan deel uit van een afdeling beheer of de productieafdeling. Onterecht, want door de technologie kunnen organisaties zich zowel op kosten als flexibiliteit beslissend onderscheiden ten opzichte van de concurrentie.
Het verschil tussen industriële automatisering en IT
Ten onrechte worden industriële automatisering en IT vaak gezien als hetzelfde. Dit terwijl het twee vakgebieden zijn met beide eigen technieken, methodes, risico’s en valkuilen. Terwijl IT organisatorische werkprocessen automatiseert, gaat industriële automatisering veel meer over het aansturen en bewaken van alle bewegingen van installaties. Binnen deze technologie zijn de professionals dan ook meer bezig met industriële installaties. Ook de organisatie die nodig is voor deze installaties wordt behandeld. IT-ers zijn daarentegen voornamelijk bezig met organisatorische processen. Een voorbeeld hiervan is de salarisadministratie of het versturen van facturen. Dit betekent dat bij IT het aspect vertrouwelijkheid van cruciaal belang is. De data dient correct te zijn. Bij automatisering ligt de hoogste prioriteit bij de beschikbaarheid. Professionals zorgen ervoor dat de productie ten alle tijden door blijft draaien.
Binnen de Smart Industrie (industrie 4.0) neemt de samenwerking tussen industriële automatisering en IT steeds meer toe. Binnen het productieproces wordt namelijk steeds meer data gegenereerd. Deze informatie wordt weergegeven op dashboards en ingezet om organisatorische processen te sturen. Zo worden er strategische beslissingen genomen op basis van de data. Ook wordt er binnen de industriële automatisering steeds meer gebruik gemaakt van netwerktechnieken, security oplossingen en servers voor dataopslag. Deze trend blijft zich doorzetten door ontwikkelingen als Internet of Things (IOT) en big data.
Besturingssystemen industriële automatisering
Voornamelijk waar er geproduceerd wordt is er sprake van industriële automatisering. Het gaat dan om procesautomatisering. Er worden installaties gebruikt om een proces, of een deel van een proces, binnen een organisatie te automatiseren en optimaliseren. De bekendste systemen zijn PLC, DCS en PCS. Deze software ondersteunt de professional in het werk, maar neemt geen menselijk werk over.
De besturingssystemen zorgen voor het aansturen, beheren en controleren van processen en machines. Industriële automatisering richt zich op het verbeteren van de productie. Dit door het optimaliseren van processen. Hiervoor worden verschillende systemen gebruikt die vaak samenwerken. Een voorbeeld is robotisering. Een technologie waarbij robots taken binnen het productieproces overnemen. Dit wordt onder andere toegepast op plekken waar gevaarlijke processen worden uitgevoerd. Een ander bekend systeem is de PLC. Dit is een digitale computer die informatie verzameld vanuit verschillende systemen, en vervolgens productieprocessen aanstuurt.
Voor- en nadelen industriële automatisering
Voor veel organisaties gaat industriële automatisering over het primaire proces. Dit betekent het besturen, monitoren en bewaken van systemen. Hierbij worden computers ingezet die deze systemen aansturen. Informatiesystemen die alle data lezen en opslaan, maar ook managementsystemen die de productie en onderhoud coördineren. Er zitten dan ook verschillende voordelen aan het automatiseren van bovenstaande processen. Zo kan de productie efficiënter verlopen en worden kosten bespaart. Ook kan het werk veiliger worden uitgevoerd. Zo kunnen robots worden ingezet op onveilige werkplekken. Door geavanceerde technologie kan een systeem meer dan een mens. Een goed voorbeeld hiervan is het maken van zeer complexe berekeningen.
Er zijn ook nadelen aan het automatiseren van processen. Zo is het niet mogelijk om alle werkzaamheden te automatiseren. Daarnaast vergt de technologie een grote investering en ook de operationele kosten kunnen hoog liggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kosten voor data opslag en onderhoud aan het systeem. Ook kan er veel fout gaan, bijvoorbeeld bij een storing.
Werken binnen de industriële automatisering
Industriële automatisering is ontstaan vanuit technische afdelingen. Dit om invloed uit te oefenen op de fysieke processen in de praktijk. Professionals hebben een technische studie gedaan. Voorbeelden zijn technische bedrijfskunde, procestechnologie, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Professionals gaan vaak aan de slag bij ingenieursbureaus, producenten, technische IT-bedrijven of installateurs. Veelal werkt men ook buiten kantoortijden om installaties te testen of storingen op te lossen. De professional heeft een praktische instelling en hij of zij staat vaak 24 uur per dag, 7 dagen per week paraat om de productie optimaal te laten draaien.
De industriële automatisering zorgt ervoor dat er een groeiende vraag is naar technische professionals met kennis van besturingstechnieken en productieprocessen. Zo zijn er veel ontwikkelingen binnen de maakindustrie, zodat het productieproces geoptimaliseerd wordt.
Aan de slag via Or-Quest
Bij Or-Quest zijn wij doorlopend op zoek naar Procestechnologen of PLC Engineers. Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Or-Quest heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de bouw, infra en industrie. Stuur ons daarom jouw open sollicitatie en zet ons aan de slag om jouw droombaan te vinden.
Wel op zoek naar een nieuwe uitdaging? Maar eerst nog even je CV updaten voordat je wilt solliciteren? Lees dan onze tips voor een Gouden CV.