Wat is een werkvoorbereider?
Een werkvoorbereider is actief in een technische sector en verantwoordelijk voor de voorbereiding en coördinatie van een project. Om te zorgen dat een bouw- of productieproces goed van start gaat zorgt de werkvoorbereider, meestal vanuit kantoor, voor een goede start.
WAT DOET EEN WERKVOORBEREIDER?
Een werkvoorbereider zorgt ervoor dat aan alle voorwaarden om een project te kunnen starten is voldaan. Naast de verantwoordelijkheid voor de planning houdt een werkvoorbereider zich vaak ook bezig met calculeren, inkopen, ondersteunen en voorbereiden van alle werkzaamheden. Hij maakt, controleert en verbetert werktekeningen. Maar, daarbij ook werkinstructies en de inkoop van materialen.
De precieze invulling van het werk hangt vaak af van het bedrijf of de branche waarbinnen de werkvoorbereider actief is. Vaak zie je dat de rol uiteenloopt en het zwaartepunt van de functie ligt in bijvoorbeeld de rol van planner, technisch tekenaar of calculator. Hierbij komen de rollen van planner en calculator enigszins overeen, het verschil is dat een calculator zich meer bezighoudt met calculaties en een planner logischerwijs met de planning.
TECHNISCH TEKENAAR
Een werkvoorbereider die vanuit zijn functie de rol van technisch tekenaar bekleedt richt zich voornamelijk op het maken, controleren en aanpassen van technische tekeningen voor projecten. Dit kunnen bouwtekeningen zijn, maar bijvoorbeeld ook tekeningen van machines of installaties. Hij maakt voor deze werkzaamheden veelal gebruik van AutoCAD, Inventor, Solidworks of REVIT. Hierbij voorziet hij de tekeningen van maten, bijschriften en verwijzingen, dit ten behoeve van de uitvoering.
CALCULATOR
Wanneer een werkvoorbereider de rol van calculator vervult maakt hij op basis van de aangeleverde informatie berekeningen voor de benodigde materialen en uren. Hij gebruikt hiervoor onder andere informatie uit het bestek en de technische tekeningen die veelal afkomstig zijn van de tekenkamer of engineeringsafdeling. Op basis van de berekeningen van de calculator wordt de totale project begroting opgesteld. Daarnaast maakt hij risicoanalyses, controleert hij offertes en kijkt de calculator naar besparingsmogelijkheden of mogelijkheden om kosten te drukken. Ook is hij verantwoordelijk voor de nacalculaties.
PLANNER
Tenslotte komt het ook vaak voor dat het zwaartepunt van een werkvoorbereider op de planning ligt, we spreken dan logischerwijs over een planner. In deze rol is men verantwoordelijk voor de planning van projecten of de productie. Hierbij zijn overige specifieke taken voor de werkvoorbereider dingen als het indexeren van het benodigde personeel, het opstellen van een werkrooster, de inkoop van materialen, het regelen van vergunningen en het opstellen van werkinstructies. Ook verzorgt de werkvoorbereider vaak het contact met leveranciers, onderaannemers en opdrachtgevers.
BENIEUWD NAAR DE ERVARINGEN VAN LARS?
Gouden Kracht Lars over zijn ervaring als werkvoorbereider via Or-Quest bij Spie:
‘Als hoofdaannemer zijn wij bij SPIE verantwoordelijk voor het hele project. Daarbij kun je denken aan financiële, technische maar ook juridische aspecten. Die rol als mede-eindverantwoordelijke geeft mij zelfstandigheid en vrijheid. Ik ondersteun als werkvoorbereider de uitvoerder en projectleider bij de uitvoering. Samen houden we het overzicht over ontzettend veel disciplines. Een mooie uitdaging!’

WAAR WERKT EEN WERKVOORBEREIDER?
Een werkvoorbereider is werkzaam in de techniek en veelal actief bij een ingenieursbureau, een aannemersbedrijf of een technisch productie bedrijf. De werkzaamheden zijn vaak sterk afhankelijk van de branche van het bedrijf. Zo krijgt men als werkvoorbereider in de bouw of – civiele techniek veelal te maken met projecten. Binnen de techniek spreekt men vaak over productieprocessen en krijgen zij veelal te maken met Engineers, R&D Managers, en productiemanagers.
WELKE OPLEIDING VOOR WERKVOORBEREIDER?
Een werkvoorbereider heeft minimaal een technische mbo-diploma afgerond. Echter, ook veel technische hbo’ers kiezen voor de functie. De opleidingen die zij hebben afgerond zijn bijvoorbeeld in de richting van civiele techniek, bouwkunde, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Om te werken op grotere en complexe projecten is vaak een hbo diploma nodig.
Naast een technische opleiding beschikt een werkvoorbereider vaak over een bepaald pakket aan softskills. Goede voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld: Goed kunnen plannen en organiseren, het overzicht weten te bewaren, gestructureerd kunnen werken, oog voor detail hebben en goed kunnen samenwerken.
WAT VERDIENT EEN WERKVOORBEREIDER?
Wat een werkvoorbereider verdient is erg afhankelijk van zijn of haar opleiding en ervaring. Ook binnen welke branche hij of zij werkzaam is. Het gemiddelde salaris van de werkvoorbereider ligt in Nederland rond de € 3.100 bruto per maand. Wanneer iemand erg veel werkervaring heeft loopt het salaris op tot ongeveer € 4.500 bruto per maand.
AAN DE SLAG VIA OR-QUEST
Bij Or-Quest zijn wij doorlopend op zoek naar werkvoorbereiders. Wij zoeken zowel werkvoorbereiders in de bouw, civiele techniek, als industrie. Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Or-Quest heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de bouw, infra en industrie. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar werkvoorbereiders, waardoor wij jouw CV goed onder de aandacht kunnen brengen. Stuur ons daarom jouw open sollicitatie en zet ons aan de slag om jouw droombaan te vinden.
Wel op zoek naar een nieuwe uitdaging? Maar eerst nog even je CV updaten voordat je wilt solliciteren? Lees dan onze tips voor een Gouden CV.