Wat is een Uitvoerder?

Een uitvoerder is degene die op de bouwlocatie van een project de leiding heeft. Hij of zij is verantwoordelijk voor het aansturen van een team op de projectlocatie en heeft hiermee een belangrijke rol in het succesvol afronden van een bouwproject.

Wat doet een Uitvoerder?

De hoofdtaak van een uitvoerder is om ervoor te zorgen dat het werk van de werkvoorbereider wordt uitgevoerd zoals van te voren is bepaald. De werkvoorbereider heeft het project op kantoor namelijk voorbereid. Dit voorbereidende werk wordt door de uitvoerder doorvertaald naar de bouwlocatie.

De werkzaamheden van de Uitvoerder zien er als volgt uit:

 • Samenstellen van het team en materieel en het bewaken van de projectplanning;
 • Het zorgen voor een goede personeelsbezetting en indien nodig nieuwe mensen aantrekken;
 • Leidinggeven aan het team op de bouwlocatie;
 • Bespreken van de voortgang met de projectleiders en werkvoorbereider;
 • Constateren en bespreken van afwijkingen of wijzigingen in het bestek;
 • Het bijhouden van het zogeheten meer- en minderwerk (afwijking van planning);
 • Uitvoeren van kwaliteitscontroles op materialen en het werk;
 • Opstellen en bijhouden van het veiligheids- en gezondheidsplan (V&G – Plan)
 • Toezien op de naleving van de veiligheidsvoorschriften, dit door veiligheidscontroles en -inspecties;
 • Het (laten) berekenen van en bestellen van materiaal en het toezien op de levering;
 • Fungeren als aanspreekpunt voor (onder)aannemers, projectleiders en andere partijen op de projectlocatie;
 • Bijhouden en controleren van de werknemersadministratie;
 • Het deelnemen of leiden van bouw- en aannemersvergaderingen.

Hoe word ik Uitvoerder?

Om aan de slag te kunnen als Uitvoerder moet je minimaal een technische mbo-opleiding niveau 4 hebben afgerond. De volgende mbo-opleidingen zijn specifiek gericht op deze functie:

 • Uitvoerder;
 • Middenkaderfunctionaris  Afbouw en Onderhoud;
 • Kaderfunctionaris Uitvoering Bouw en Infra;
 • Uitvoerder Bouw en Infra;
 • Uitvoerder B&U.

Opleidingen Uitvoerder

Daarnaast is het ook met een hbo-opleiding in de richting van bouwkunde of civiele techniek mogelijk om aan de slag te gaan als Uitvoerder. Ook zijn er specifieke opleidingen vanuit de KOB (Kader- en Ondernemersopleidingen in de Bouw) waarmee je aan de slag kunt in deze functie. Deze opleidingen worden erkend door de branchevereniging Bouwend Nederland. Meer informatie vind je hier:

Behalve de juiste opleiding zijn er ook een aantal competenties erg belangrijk voor het slagen als Uitvoerder. Een voorbeeld hiervan is samenwerken. In het uitoefenen van het vak ben je namelijk veel in contact met projectleiders, werkvoorbereiders, je team en (onder)aannemers. Omdat je in deze functie de leiding op de bouwlocatie hebt is het daarnaast van belang dat je technisch inzicht hebt, stressbestendig bent en goed kunt plannen en organiseren. Ook het aansturen van een team moet voor jou geen probleem zijn. Deze competenties kunnen altijd verbeterd worden met persoonlijke opleidingen en trainingen. Mocht je ervoor kiezen om aan de slag gaan als Uitvoerder via Or-Quest krijg jij hiervoor een persoonlijk opleidingsbudget en kun je opleidingen en cursussen naar wens volgen via de Or-Quest Academy.

Waar werkt een Uitvoerder?

Een Uitvoerder is actief voor een bouw- of infrabedrijf. Hierbij zijn verschillende specialisaties mogelijk, voorbeelden zijn: Woningbouw, utiliteitsbouw, industriebouw, Grond-, Weg- en Waterbouw, Beton, bodem en milieu of ondergrondse infra.  Afhankelijk van de organisatiegrootte leg je in deze functie verantwoordelijkheid af aan de projectleider of de aannemer.

Wat verdient een Uitvoerder?

Het gemiddelde salaris van een Uitvoerder ligt tussen de € 3.300 en € 3.800 euro bruto per maand. Het salaris voor een starter bedraagt rond de € 2.500 bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.500 bruto per maand, waarbij de ervaring, leeftijd en omvang van de projecten van belang zijn.

Aan de slag via Or-Quest

Bij Or-Quest zijn wij doorlopend op zoek naar Uitvoerders.  Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Or-Quest heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de bouw, infra en industrie. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar uitvoerders, waardoor wij jouw CV goed onder de aandacht kunnen brengen. Stuur ons daarom jouw open sollicitatie en zet ons aan de slag om jouw droombaan te vinden.

Wel op zoek naar een nieuwe uitdaging? Maar eerst nog even je CV updaten voordat je wilt solliciteren? Lees dan onze tips voor een Gouden CV.