Wat is een Technisch Tekenaar?

Een Technisch Tekenaar maakt technische tekeningen. Het beroep is aanwezig bij veel soorten technische bedrijven en varieert hierdoor sterk per sector. Ieder bedrijf dat ontwerpen maakt heeft technisch tekenaars in dienst. Dit varieert van bedrijven in de bouw tot in de civiele techniek.

In deze functie werkt de tekenaar naar aanleiding van richtlijnen een idee uit tot een ontwerp. Daarbij biedt hij of zij vaak ook technische hulp tijdens het productieproces en is hierbij verantwoordelijk voor verbeter voorstellen. In veel gevallen gaat een Technisch Tekenaar aan de slag met een ontwerp van een architect. Hierbij is hij of zij verantwoordelijk voor het uittekenen van de kleinschalige constructies binnen gebouwen. In samenwerking met specialistische tekenaars wordt er een voorlopig ontwerp van het project ontwikkeld. Dit wordt omgezet naar een uitvoeringsontwerp.

Wat doet een Technisch Tekenaar?

Een Technisch Tekenaar begint vaak met de aangeleverde informatie. Of gaat zelf aan de slag met het verzamelen van de benodigde informatie. Op basis van deze informatie worden de tekeningen gemaakt. Ook het maken van berekeningen hoort bij de functie. Voor het tekenwerk worden specialistische programma’s gebruikt. Populaire softwareprogramma’s zijn MicroStation, Medusa en AutoCAD. Hij of zij is een specialist in het specifieke programma die nodig is voor de functie. Veelal wordt een tekenaar dan ook aangenomen vanwege ervaring met een programma.

technisch tekenaar

Hoe word ik Technisch Tekenaar?

Naast een technische mbo- of hbo-opleiding zijn de vaardigheden van een Technisch Tekenaar erg belangrijk. De primaire eis is namelijk specialistische kennis van het tekenprogramma waarmee gewerkt wordt. Daarnaast is technisch inzicht natuurlijk erg belangrijk. Naast een opleiding zijn er veel specifieke cursussen en workshop beschikbaar, kijk voor een actueel aanbod bij onze partner Cadix.

Behalve de juiste opleiding, cursussen en specialistische kennis zijn er ook een aantal competenties erg belangrijk voor de Technisch Tekenaar. Een voorbeeld hiervan is samenwerken. In het uitoefenen van het vak ben je namelijk veel in contact met de opdrachtgever, andere tekenaars en de productie. Daarnaast moet een tekenaar nauwkeurig te werk gaan en gericht zijn op details. Dit om fouten te voorkomen en geld te besparen. Daarbij moet je zowel zelfstandig als binnen teamverband kunnen werken.

Welke opleiding voor Technisch Tekenaar?

Om Technisch Tekenaar te worden voldoet zowel een technische mbo opleiding als een technische hbo opleiding. Voorbeelden van geschikte opleidingen zijn richting bouwkunde, civiele techniek, elektrotechniek, installatietechniek of werktuigbouwkunde.

Waar werkt een Technisch Tekenaar?

Een Technisch Tekenaar werkt veelal bij een aannemer, bouwbedrijf of overheidsinstelling. Daarnaast zijn er veel zzp’ers actief in deze functie. In heel veel sectoren zijn tekenaars nodig. Voorbeelden zijn de bouw, civiele techniek en installatietechniek.

Wat verdient een Technisch Tekenaar?

Een Technisch Tekenaar verdient goed. Het startsalaris ligt rond de € 2.600 bruto per maand, maar bij veel ervaring kan dit oplopen tot € 4.500 of zelfs meer. Daarnaast gaan veel tekenaars als zzp’er aan de slag waarbij het uurtarief vaak begint op zestig euro per uur en op kan lopen tot bijna honderd euro per uur. Een maandloon kan hierdoor sterk oplopen. Een goede tekenaar is zeer waardevol voor bedrijven!

Aan de slag via Or-Quest

Bij Or-Quest zijn wij doorlopend op zoek naar Technisch Tekenaars.  Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Or-Quest heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de bouw, infra en industrie. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar tekenaars, waardoor wij jouw CV goed onder de aandacht kunnen brengen. Stuur ons daarom jouw open sollicitatie en zet ons aan de slag om jouw droombaan te vinden.

Wel op zoek naar een nieuwe uitdaging? Maar eerst nog even je CV updaten voordat je wilt solliciteren? Lees dan onze tips voor een Gouden CV.

Wat gebeurt er na jouw sollicitatie bij Or-Quest?

Jouw Gouden Toekomst

Persoonlijke kennismaking

Naar aanleiding van je sollicitatie word je door een van onze consultants uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek vertel jij ons wat je precies zoekt en wat je ambities zijn. Vervolgens gaan wij voor jou op zoek naar de baan die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen.