Wat is een Recruiter?

Wat is een recruiter?

Een recruiter is een expert op het gebied van werven en selecteren van professionals op een bepaald gebied. Dit betekent dat je als recruiter ervoor zorgt dat een openstaande vacature bij een bedrijf snel en goed wordt ingevuld. Je gaat op basis van de vacature op zoek naar de geschikte kandidaat. Hierbij kan je gebruik maken van je eigen netwerk, de kennis van specifieke markten en diverse online bronnen. Veel gebruikte online bronnen zijn LinkedIn, Indeed, Monsterboard en Nationale Vacaturebank. De kerntaak van de recruiter is het matchen van de werkgever zijn wensen aan die van een werknemer. Hierdoor kan een vacature worden vervuld en heeft de werknemer een nieuwe baan gevonden. 

In grote lijnen spreekt men vaak over vier soorten recruiters. Deze rollen hebben bij veel organisaties enig overlap. Zo lijkt de rol van Recruitment Consultant erg op die van Consultant en/of intercedent. Bij veel organisaties werkt het ook zo dat je als Recruitment Consultant begint en doorgroeit naar Consultant. We leggen de vier basistypen recruiters voor je uit.

Corporate recruiter

Een corporate recruiter is werkzaam voor de organisatie waarvoor hij werft. In de meeste gevallen is dit op de HR-afdeling. Zij werven voor diverse markten en sectoren. Als corporate recruiter is het dus van belang dat je over een goede algemene kennis beschikt en kennis hebt van diverse vakgebieden.

Recruiter

Een recruiter werkt bijna altijd voor een traditioneel recruitmentbureau. Ook wel beter bekend als een werving- en selectiebureau of detacheringsbureau. Zij werven professionals voor bedrijven die een vacature bij de organisatie uitzetten en zijn dus zelf niet verbonden aan de organisatie waarvoor ze werven. In overleg met deze opdrachtgevers gaan ze op zoek naar de beste kandidaat voor de functie. Deze dragen ze aan bij de opdrachtgever en treden vervolgens als een bemiddelaar op in het vervolgproces van de sollicitatie.

Intercedenten

Een intercedent is werkzaam voor een uitzendbureau in plaats van een werving- en selectiebureau of detacheringsbureau. Het grote verschil tussen deze bureaus is het wervingsproces. Een uitzendbureau neemt de aanname van een professional voor hun rekening en gaat daarna op zoek voor passend werk. Een recruitmentbureau werft geschikte kandidaten voor een opdrachtgever en de opdrachtgever bepaald of deze professional bij de betreffende organisatie in dienst treedt. Een ander verschil is dat uitzendbureaus zich vaak richten op functies op operationeel of startniveau. Recruitmentbureaus richten zich vaak op het bemiddelen van hoger opgeleid personeel. Maar dit hoeft uiteraard niet altijd zo te zijn.

Headhunters

Een headhunter is gespecialiseerd in het recruiten van voornamelijk hogere functies met een ruim jaarsalaris. Het gaat dan meestal op een salaris van 100.000 per jaar. Deze tak van recruitment is ook beter bekend als ‘executive search’, aangezien het toegespitst is op kandidaten van het hoogste niveau. Vaak hebben deze kandidaten een hoge functie binnen een multinational of grote instantie. Een headhunter overtuigd ze voor een nieuwe functie. Als headhunter heb je dus een zeer specialistische kennis en een groot netwerk nodig.

 

Wil je als als recruiter aan de slag of heb je al enkele jaren ervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Solliciteer als Recruiter bij Or-Quest

Wat doet een Recruiter?

Een recruiter matcht vraag en aanbod met elkaar op de arbeidsmarkt. Hij of zij zoekt de juiste persoon bij een vacature die de organisatie open heeft staan. Enerzijds kijk je naar de wensen, kennis, competenties en ambities van een kandidaat. Anderzijds kijk je naar de wensen, cultuur en ambities van de organisatie. Deze probeer je zo goed mogelijk met elkaar te matchen, zodat de kandidaat op zijn plek zit bij een nieuwe werkgever en de werkgever tevreden is met zijn nieuwe werknemer. Om je een beeld te geven van wat een recruiter precies doet, geven we een aantal taken weer:

  • Opstellen van functieprofielen voor vacatures van diverse organisaties;
  • Selecteren van de meest effectieve recruitmentkanalen en zoeken naar geschikte kandidaten via deze kanalen;
  • Verzamelen, screenen, beoordelen en beantwoorden van binnenkomende sollicitaties;
  • Selecteren en actief benaderen van interessante kandidaten die passen binnen het geschetste functieprofiel;
  • Administreren van alle contactmomenten, vacatures, cv’s, klanten, etc. in een recruitment softwaresysteem;
  • Voeren van telefonische (sollicitatie)gesprekken met kandidaten;
  • Coachen van kandidaten gedurende de sollicitatieprocedure;
  • Voeren van onderhandelingen over de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden met kandidaten;
  • Onderhouden van contact met kandidaten.

Wat doet een Recruitment Consultant?

Als het de functie van Recruitment Consultant, intercedent of headhunter betreft, krijg je er vaak nog een aantal taken bij. Het gaat om de volgende extra taken:

  • Acquisitie van nieuwe klanten;
  • Onderhandelen over en sluiten van arbeidsbemiddelingsovereenkomsten met opdrachtgevers;
  • Sluiten van de arbeidsovereenkomst met kandidaten;
  • Afhandelen van administratieve en juridische zaken rondom de arbeidsovereenkomst;
  • Onderhouden van contact met bestaande klanten.

Wat doet een Corporate Recruiter?

De taken van een Corporate Recruiter verschillen nog wel wat van de Recruiter. Onderstaande taken horen bij de functie van Corporate Recruiter:

  • Bijdragen aan een optimale profilering van de betreffende organisatie als aantrekkelijke werkgever;
  • Adequaat reageren en inspringen op veranderingen binnen het team;
  • Oplossen van eventuele problemen bij werknemers gedurende hun dienstverband;
  • Voeren van overleg met HR-managers en andere leden van het HR-team over wervingsprocessen binnen de organisatie;
  • Eventueel sluiten van overeenkomsten voor samenwerking met externe uitzendbureaus en/of recruitmentbureaus;
  • Sluiten van de arbeidsovereenkomst met nieuwe werknemers;
  • Onderhouden van contact met intercedenten en/of externe recruiters;
  • Onderhouden van contact met (inhurende) managers van de eigen organisatie.

Wat verdient een recruiter?

De salarisindicatie van een Recruiter ligt tussen de € 2500 tot € 4500. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van je ervaringsniveau. Bovenop deze indicatie komen vaak bonussen die afhankelijk zijn van prestatie. Tevens ontvang je als recruiter prima secundaire arbeidsvoorwaarden. Naast een goed salaris en bonusregeling kun je vaak ook rekenen op leuke ‘incentives’. Dit uit zich vaak in de vorm van reizen, lunches, cadeaus etc.

Tussen de verschillende soorten recruiters zit ook verschil in salaris. Zo ontvangt een headhunter vaak een hoger salaris omdat deze opereert in een moeilijke markt waar de salarissen van de kandidaten die zij plaatsen hoger liggen.

Waar werkt een recruiter?

Waar jij aan de slag gaat als recruiter hangt volledig af van het type recruiter dat je bent. Als corporate recruiter werk je vanuit een bedrijf. Dit kan een kleine organisatie zijn of bijvoorbeeld een multinational. Waar je ook aan de slag gaat als corporate recruiter, je werft in opdracht van je bedrijf voor verschillende functies. Jij bent dus onderdeel van het bedrijf en zorgt voor goed personeel.

Als intercedent ben je zeer waarschijnlijk werkzaam bij een uitzendbureau. Dit betekent dat je actief werft voor diverse opdrachtgevers. Je zoekt flexwerkers die een tijdelijke aanvulling zouden kunnen zijn op de teams van je opdrachtgevers.

Als recruitment consultant werk je bij een werving- en selectiebureau of detacheringsbureau, ook wel recruitmentbureau genoemd. Ook hier werk je met verschillende opdrachtgevers en ben je veelal bezig met netwerken. Je gaat op zoek naar de juiste invulling voor de functies die bedrijven bij jou uitzetten en fungeert als schakel tussen kandidaat en werkgever.

Als headhunter werk je bij een zogeheten ‘executive search bureau’. Deze bureaus zijn vaak gespecialiseerd in specifieke functies. Het salaris van een headhunter ligt doorgaans hoger dan de bovengenoemde functies.

Recruiter worden

Zie je een baan als recruiter wel zitten maar heb je nog geen ervaring opgedaan binnen deze tak van sport? Het kan nooit kwaad om een oriënterend gesprek te voeren met een bedrijf of bureau. Op die manier kun je informatie vergaren die je middels enkel een sollicitatie niet krijgt. Het bedrijf kan jou vertellen wat je moet doen om recruiter te worden binnen hun organisatie. Welke opleiding je moet volgen of welke skills je moet hebben. Het kan ook zijn dat ze wat in je zien en je een interne training aanbieden: een recruiter traineeship.

Over het algemeen wordt van een recruiter minimaal een hbo-denkniveau gevraagd. Relevante opleidingen voor iemand die als recruiter aan de slag wil, zijn bijvoorbeeld:

  • Bedrijfskunde
  • Human Resource Management / Personeel en Arbeid
  • Psychologie (master Arbeids- en organisatiepsychologie)
  • Organisatiewetenschappen

Daarnaast zijn er verschillende post-hbo-opleidingen die interessant kunnen zijn voor iemand die recruiter wil worden, zoals:

  • Human Resource Management
  • Recruitment

Recruitment Student

Voor jou als student zijn er veel mogelijkheden, zo ook als recruitment student. Tijdens je opleiding al de kneepjes van het recruitment vak leren is mogelijk bij Or-Quest. Je kiest vaak op jonge leeftijd al een studie en heb je een keuze moeten maken tussen tientallen opleidingen en richtingen. Als je gekozen hebt voor een van de voorgenoemde opleidingen op deze pagina, is een bijbaan als Recruitment Student ideaal. Zo kun je pas echt te weten komen of het recruitment vak bij jou past.

Wil je als als Recruitment Student aan de slag bij Or-Quest? Neem dan hier contact met ons op. Of heb je al enkele jaren ervaring en ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Solliciteer als Recruiter bij Or-Quest

 

Wat gebeurt er na jouw sollicitatie bij Or-Quest?

Jouw Gouden Toekomst

Persoonlijke kennismaking

Naar aanleiding van je sollicitatie word je door een van onze consultants uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek vertel jij ons wat je precies zoekt en wat je ambities zijn. Vervolgens gaan wij voor jou op zoek naar de baan die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen.