Wat is een projectontwikkelaar?

Een projectontwikkelaar houdt zich bezig met het ontwikkelen en realiseren van bouwprojecten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan projecten als winkelcentra, woonwijken of kantoorgebouwen. Hierbij is hij verantwoordelijk voor het gehele proces van deze projecten. Dit begint bij het kopen van de grond tot aan de oplevering van het project.

Wat doet een projectontwikkelaar?

De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor de uitvoering van veel verschillende taken. Zo gaat hij over de financiële, creatieve en bouwtechnische kant van een project, hierbij stuurt hij een team van verschillende experts aan.  In deze functie ben je constant bezig met het signaleren van kansen en het investeren in grond of gebouwen. Ook is het in deze functie belangrijk dat je communicatief vaardig bent. Je hebt als projectontwikkelaar namelijk veel contact met externe partijen. Denk hierbij aan contact met investeerders, aannemers, architecten en gemeenten. Voordat het desbetreffende project wordt uitgevoerd gaat hier een haalbaarheidsstudie aan vooraf. Hierin staan alle te verwachten kosten en de opbrengsten. Als projectontwikkelaar is het van belang dat je rekening houdt met alle mogelijke scenario’s, zoals bouwtechnische tegenvallers of kosten die sneller oplopen dan verwacht.

Projectontwikkelaar

Waar is een projectontwikkelaar verantwoordelijk voor?

De projectontwikkelaar heeft een afwisselend pakket aan taken. De belangrijkste taken bestaan uit:

  • Het zoeken naar geschikte bouwlocaties;
  • Het uitvoeren van de haalbaarheidsstudies;
  • Het maken van ontwerpen die passen bij de wensen van de klant;
  • Maken van planningen en begrotingen voor de desbetreffende projecten;
  • Contact onderhouden met stakeholders;
  • Het aansturen van adviseurs, architecten en aannemers;
  • De ontwikkelaar houdt zich bezig met de verkoop van het vastgoed en begeleidt en adviseert hierbij de kopers;
  • Het beheren en het controleren van de budgetten.

Hoe word je projectontwikkelaar?

Er zijn geen specifieke studies die opleiden tot projectontwikkelaar. Vaak heeft een projectontwikkelaar een hbo studie afgerond richting bouwkunde of vastgoed en makelaardij.  Hiernaast worden vaak nog een aantal cursussen gevolgd om specifieker geschoold te worden. In veel gevallen groeien mensen door vanuit verschillende functies naar die van projectontwikkelaar.

Wat verdient een projectontwikkelaar?

Het inkomen van een projectontwikkelaar varieert per persoon en per bedrijf. Het salaris is namelijk afhankelijk van het aantal jaren ervaring en het opleidingsniveau. Gemiddeld ligt dit bedrag rond de €3.000 bruto per maand.

Aan de slag via Or-Quest

Bij Or-Quest zijn wij doorlopend op zoek naar gouden krachten. Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Or-Quest heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de bouw, infra en industrie. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar goede krachten, waardoor wij jouw CV goed onder de aandacht kunnen brengen. Stuur ons daarom jouw open sollicitatie en zet ons aan de slag om jouw droombaan te vinden.

Eerst nog even je CV updaten voordat je wilt solliciteren? Lees dan onze tips voor een Gouden CV.