Wat is een projectleider?
Een projectleider is eindverantwoordelijk voor de realisatie en begeleiding van projecten. In deze rol zorg je voor een goede voorbereiding, uitvoering en aflevering van projecten. In veel gevallen zijn deze opdrachten binnen de industrie, bouw, ICT of infra. Door deze uiteenlopende sectoren zijn er veel verschillende soorten projectleider.
Wat is het verschil tussen een projectleider en een projectmanager?
Veel mensen denken dat een projectleider en een projectmanager hetzelfde is. Alleen in de praktijk is er een wezenlijk hiërarchisch onderscheid. Bij grotere organisaties en projecten is de projectmanager namelijk verantwoordelijk voor het aansturen van meerdere projectleiders. Wat inhoudt dat de projectleider rapporteert aan de projectmanager.
Wat doet een projectleider?
Zodra er een opdracht binnenkomt is de projectleider verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting en het samenstellen van het team. Vervolgens ga je in deze functie aan de slag met de voorbereiding en planning van het project. Projectleiders zijn vervolgens verantwoordelijk voor het verdelen van de taken en het bewaken van de voortgang. Het is hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat het team goed kan samenwerken en de communicatie goed verloopt. Daarnaast maak je in deze functie afspraken met leveranciers en controleer je of afspraken worden nagekomen. Ook is de projectleider verantwoordelijk voor het bijhouden van de kosten en het bewaken van het budget.
Kortom: Projectleiders managen een project of een deel van een project. Dit afhankelijk van de duur en omvang. De verantwoordelijkheden zijn de projectplanning, organiseren van de uitvoering, het aansturen van het team en het bewaken van de voortgang en projectrisico’s. Daarnaast is de projectleider verantwoordelijk voor de informatievoorziening rondom projecten en het creëren van draagvlak bij alle interne- en externe partijen. Hij of zij rapporteert aan de projectmanager of het managementteam.
Waar werkt een projectleider?
De rol van projectleider is erg divers en verschilt erg per sector. De functie is vertegenwoordigt in veel sectoren. Voorbeelden zijn: De bouw, civiele techniek, industrie en ICT. Veel projectleiders werken in loondienst bij bijvoorbeeld een aannemer, ingenieursbureau, overheidsinstantie of binnen de productie. Daarnaast is er ook een aanzienlijke groep zzp-projectleiders.
Waar is een projectleider verantwoordelijk voor?
De projectleider is eindverantwoordelijk voor het succesvol realiseren van projecten. Dit doet hij door het aansturen van het projectteam. De verantwoordelijkheid van de projectleider verschilt per fase van het project. De belangrijkste taken zijn als volgt samen te vatten:
- Het behalen van de projectdoelstellingen door het inplannen van personeel;
- Managen van verwachtingen bij management en uitvoerders;
- Plannen, bewaken en beoordelen van de resultaten van de werkzaamheden;
- Behalen van operationele doelstellingen door het toevoegen van informatie aan strategische plannen;
- Voorbereiden en afronden van actielijsten;
- Implementeren en rapporteren van kwaliteit, productiviteit en servicestandaarden;
- Risicomanagement, het uitvoeren van controles en het oplossen van problemen;
- Vaststellen en implementeren van verbeteringsmogelijkheden;
- Verantwoordelijk voor de financiële planning van het project en het plannen van benodigdheden;
- Voorbereiden van (jaar)budgetten, inschatten uitgaven en het analyseren van afwijkingen;
- Rapportage van financiële planning en afwijkingen in financiën aan management team;
- Persoonlijke ontwikkeling van individu en team door middel van trainingen, cursussen, netwerken en signaleren van trends.
Hoe word je projectleider?
Er zijn geen specifieke studies die opleiden tot projectleider. In veel gevallen groeien mensen vanuit een coördinerende functie door naar de rol van projectleider. Bijvoorbeeld vanuit de functie als werkvoorbereider of projectcoördinator. Om door te groeien is vaak een training of cursus (project)management benodigd. Deze worden onder andere aangeboden door de Nederlandse tak van het projectmanagement-platform IPMA International Project Management Association. Een andere optie is de PRINCE2 projectmanagement training.
Omdat projecten vaak complex zijn en de rol als projectleider veel verantwoordelijkheid kent is minimaal een hbo werk en -denkniveau vereist. Projecten kennen meerdere fasen en daarom heb je als projectleider veel verschillende competenties nodig. De belangrijkste hiervan is het nemen van verantwoordelijkheid en leiderschap. Daarnaast moet je kunnen schakelen tussen belangen van verschillende interne- en externe stakeholders. Hiervoor is het ook belangrijk dat je goed kunt communiceren en beschikt over overtuigingskracht. Je houdt van uitdaging en weet taken goed te delegeren.
PRINCE2 en IPMA
Zoals we hierboven al schreven zijn PRINCE2 en IPMA twee internationaal erkende trainingen op het gebied van projectmanagement. Graag vertellen we je nog wat meer over deze twee projectmanagementmethodieken.
PRINCE2
PRINCE2 (PRojects IN Controlled Environments ) is een projectmanagement training waarbij de professional belangrijke vaardigheden leert om een succesvolle projectleider te worden. De training wordt wereldwijd gegeven en erkend. Het voordeel van PRINCE2 is dat de training schaalbaar is waardoor het toepasbaar is voor elk project, ongeacht de branche en grootte van projecten.
Wereldwijd zijn er meer dan een miljoen professionals met een certificering van PRINCE2 en is dan ook de bekendste methode voor projectmanagement. De training geeft de professional vaardigheden voor het succesvol managen van projecten. PRINCE2 is hands-on en maakt gebruik van gewone taal, procedures en systemen.
PRINCE2 kent twee kwalificatieniveaus: Foundation en Practitioner. Waarbij het foundation-niveau een basisniveau is met een inleiding tot thema’s, processen en thema’s. Het Practitioner-niveau leidt op tot het toepassen van PRINCE2 en het afstemmen op de behoeften en problemen van een specifiek projectscenario.
IPMA
De International Project Management Association (IPMA) is een internationale organisatie. In ons land wordt de organisatie vertegenwoordigd door IPMA-Nederland. De objectiviteit en het niveau van het certificaat wordt gewaarborgd door betrokkenheid van IPMA Certificering Nederland. IPMA kent vier niveaus, dit in oplopende volgorde van kennis er ervaring. Hierbij is IPMA-D het instapniveau en IPMA-A het eindniveau. Als professional kun je instromen op elk gewenst niveau.
IPMA-D
Wanneer een professional de IPMA-D heeft behaald is hij of zij Gecertificeerd Projectmanagement Medewerker. Dit houdt in dat hij of zij alle projectmanagementelementen en –aspecten kent. Daarnaast weet hij of zij te werken in projecten en is in staat om de projectmanager te ondersteunen bij zijn of haar werkzaamheden.
IPMA-C
Een projectleider met een IPMA-C certificering (Gecertificeerd Projectmanagement Medewerker) is in staat om projecten met een minder complexe aard zelfstandig te leiden. Daarnaast kan hij of zij bij een complex project de projectmanager kan ondersteunen bij alle projectmanagementaspecten en –elementen.
IPMA-B
Met een IPMA-B certificering (Gecertificeerd Senior Project Manager) is een projectmanager in staat om zelfstandig complexe projecten zelfstandig te leiden.
IPMA-A
De IPMA-A gecertificeerde programmamanager (Gecertificeerd Project Directeur) kan op strategisch niveau opereren en alle projecten van een bedrijf, branche of programma te leiden.
Wat verdient een projectleider?
De rol en verantwoordelijkheden van een projectleider zijn heel divers en daarom varieert het salaris van een projectleider sterk. Het gemiddelde salaris in Nederland bedraagt € 68.000 bruto per jaar. Bij grote, complexe projecten kan dit oplopen tot bijna € 100.000 bruto per jaar.
Aan de slag via Or-Quest
Bij Or-Quest zijn wij doorlopend op zoek naar goede projectleiders. Wij zoeken zowel projectleiders in de bouw, civiele techniek, als industrie. Ook wanneer jij niet een geschikte vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Or-Quest heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij topwerkgevers in de bouw, infra en industrie. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar projectleiders, waardoor wij jouw CV goed onder de aandacht kunnen brengen. Stuur ons daarom jouw open sollicitatie en zet ons aan de slag om jouw droombaan te vinden.
Wel op zoek naar een nieuwe uitdaging als Projectleider? Maar eerst nog even je CV updaten voordat je wilt solliciteren? Lees dan onze tips voor een Gouden CV.