Wat is Circulaire Bouw?

Circulaire bouw heeft de afgelopen jaren een opmars gemaakt binnen de bouwsector. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van circulaire bouw. Wat houdt het precies in? Welke aspecten spelen een rol en hoe worden deze in de praktijk toegepast?

Wat is circulaire bouw?

Circulair bouwen is een manier van bouwen waarbij het milieu en de toekomst een belangrijke rol spelen. In plaats van dat oude materialen en gebouwen zomaar worden weggegooid, worden ze in dit geval opnieuw gebruikt bij het bouwen van nieuwe woningen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook essentieel gezien de schaarste van grondstoffen en het feit dat onze aarde in een rap tempo wordt uitgeput.

Niet altijd herbruikbaar

Hoewel niet alle materialen herbruikbaar zijn, is duurzaamheid bij circulair bouwen cruciaal. Hout, bijvoorbeeld, is een uitstekend bouwmateriaal mits het afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Voor een volledig circulair gebruik van hout moet ook de verwerking worden aangepakt. Waar hergebruik niet mogelijk is, bieden biobased materialen daarom ook een oplossing.

Circulair bouwen in de praktijk

Op dit moment komt circulair bouwen het meeste voor bij projecten van de overheid. Dat komt omdat deze projecten vaak aan Europese voorwaarden moeten voldoen, om financiering te kunnen krijgen. Toch verandert de trend ook bij andere projecten: steeds meer komen er meer innovaties om materialen te hergebruiken en verspilling te minimaliseren. Een voorbeeld van een project waarbij circulair bouwen is toegepast is de Loskade in Groningen

Wil jij werken in de wereld van circulaire bouw? Kijk dan eens tussen onze vacatures in de bouw. Steeds meer opdrachtgevers werken met dit principe. Ook wanneer jij niet een passende vacature op onze website ziet staan kunnen wij wat voor jou betekenen. Or-Quest heeft namelijk een groot netwerk en directe ingangen bij duurzame topwerkgevers in de bouw, infra en techniek. Veel van deze opdrachtgevers zijn doorlopend op zoek naar Gouden Krachten, waardoor wij jouw cv goed onder de aandacht kunnen brengen. Stuur ons daarom jouw open sollicitatie en zet ons aan de slag om jouw droombaan te vinden.