Wat betekenen de hedendaagse problemen voor onze sectoren?
Hoge materiaalprijzen door schaarste, slechte economische vooruitzichten, de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen: wat betekenen deze problemen voor onze sectoren? In deze blog nemen we je mee in een aantal belangrijke gebeurtenissen van de afgelopen maanden.
Stijging aantal uitgestelde bouwprojecten
Het aantal uitgestelde bouwprojecten is in de maand augustus verder gestegen. In augustus werd zo’n 13 procent van alle bouwprojecten uitgesteld. Dat blijkt uit het Bouwmonitor-onderzoek van Cobouw en USP. Projecten die wel van start gingen, kregen te maken met leveringsproblemen van materiaal. Dat er meer bouwprojecten zijn uitgesteld, heeft een duidelijke reden: wederom zijn de prijzen van materialen de laatste maanden fors door gestegen. Grootste aanleiding voor deze prijsstijgingen is de oorlog in Oekraïne en de bijkomende materiaal schaarste. Hierdoor lopen de kosten van projecten op en ontstaan er discussies en problemen over wie moet opdraaien voor de extra kosten: de opdrachtgever of de uitvoerder. Dit zorgt voor uitstel of een definitieve streep door het project.
Krimp industriebranche in september
De industriebranche is in september voor het eerst in twee jaar gekrompen. Dat meldde de Nederlandse Vereniging voor Inkoopmanagement (Nevi) begin oktober. De productie en het aantal orders daalde flink de laatste maand. De verminderde vraag naar producten uit de industrie komt voort uit de hoge materiaalprijzen, maar ook de hoge energieprijzen spelen een rol. Daarnaast zijn afnemers voorzichtiger omdat de economische vooruitzichten slecht zijn. De laatste keer dat de industriebranche zo hard kromp, was tijdens het begin van de coronapandemie. Daarvoor gebeurde het slechts twee keer eerder: bij de recessie na het knappen van de internetzeepbel in 2001 en tijdens de kredietcrisis in 2007.
Meer woningen en werkgelegenheid, maar ook personeelstekort
Toch zijn er vanuit de verschillende branches ook positieve geluiden. Zo zette minister de Jonge afgelopen week zijn handtekening onder het plan om de komende acht jaar 900.000 woningen te bouwen, samen met de twaalf provincies. Een mooie eerste stap om het huizentekort op te lossen en een mooie impuls voor de bouwsector.
Naast meer woningen is de werkgelegenheid in de bouw, infra en industrie gestegen. Ook investeren bedrijven meer geld in hun machine- en wagenparken dan eerder. Meer werkgelegenheid is natuurlijk mooi, maar de drie branches kampen al tijden met personeelstekort. Er zijn dus meer dan genoeg banen de komende tijd.
Meer werkgelegenheid betekent ook meer carrièrekansen. Wil je graag aan de slag in de bouw, infra of industrie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk snel onze vacatures!