Waarom steeds meer jongeren kiezen voor een carrière in de techniek

Steeds meer jongeren kiezen voor een carrière in de techniek. Dit blijkt uit cijfers van onder andere DUO, de MBO raad en onderzoek van EW. In dit artikel gaan we dieper in op deze ontwikkeling en leggen we uit waarom steeds meer jongeren kiezen voor een carrière in de techniek.

Ontwikkelingen op alle niveaus

Op het mbo is het aantal jongeren wat kiest voor een technische opleiding gestegen met 10%. Daardoor gaat op dit moment 1 op de 5 mbo-studenten na hun studie werken in de technische sector. De trend die zich voordoet onder mbo-studenten, geldt niet voor alle niveaus. Hbo-studenten kiezen minder vaak een technische richting, maar op universitair niveau is er wel sprake van een lichte stijging.

Toekomstbestendig, dus een goede kans op een baan

Dat het aantal jongeren wat kiest voor een technische opleiding stijgt, is ook te wijten aan de technische sector zelf. De technische sector groeit door en door alle technologische ontwikkelingen blijft technische kennis ook de komende jaren hard nodig. Dat betekent dat er altijd vraag is naar technische professionals en je ook als starter aan een goede baan kunt komen. Door de grote vraag naar technici is niet alleen de kans op een baan groter, ook kun je rekenen op een aantrekkelijk salaris. Zo ligt het startsalaris voor zowel mbo als hbo- studenten hoger dan in andere sectoren en zijn er veel functies met doorgroeimogelijkheden.

Steeds meer vrouwen

De techniekwereld bestaat allang niet meer uit alleen maar mannen. Sterker nog, het laatste decennium is het aantal vrouwen die de keuze maakt voor een carrière in de techniek gestegen met 35 procent en het aantal meisjes wat in 2022 voor een technische vmbo-opleiding heeft gekozen lag maar liefst 21% hoger dan in 2021. Toch loopt Nederland nog wel achter als het gaat om genderdiversiteit in de techniek. De percentuele groei is een mooie eerste stap, want de toekomst ligt in handen van ons allemaal.

Werken in de techniek

Kortom, de technische sector is in volle bloei en er zijn voor jou genoeg carrièrekansen. Wil je werken in de techniek of zoek je een mooie eerste uitdaging? Dan ben je bij ons aan het goede adres. Neem contact met ons op of kijk eens tussen onze technische vacatures.