Vraag naar technisch personeel blijft stijgen

Al jaren is er een groot tekort aan vakmensen binnen de bouw, infra en industrie. De vraag naar technisch personeel blijft maar toenemen. Een jaar geleden leek het vrijwel ondenkbaar, maar de personeelstekorten zijn op veel plekken weer volop aan de orde. Alleen al binnen de bouwsector zijn er de komende jaren 94.000 nieuwe vakmensen nodig. Dit blijkt uit onderzoek van Bureau Techniek.

Vraag naar vakmensen in de bouw

Momenteel heeft 83% van de bouwers te maken met personeelstekorten. Dit blijkt uit de BouwMonitor. Bijna alle ondernemers in de bouw denken dat de aantallen openstaande vacatures alleen nog maar zullen groeien. Vooral de vraag naar timmermannen en projectmanagers is zeer groot. Volgens een rapport van het CBS heeft de bouw het meeste aantal vacatures open staan vergeleken met het aantal werknemers in die sector.

Bouwbedrijven ondernemen veel acties om de vacatures in te vullen. Zo richt de branche zich steeds meer op vrouwen en leiden ze onervaren krachten op. Dat geldt zowel voor schoolverlaters als zij-instromers. Ook bij Or-Quest krijgen professionals een persoonlijk opleidingsbudget en kunnen ze naar behoefte leren in de Or-Quest Academy. Daarnaast is er in de bouwbranche nog een ontwikkeling gaande: een stimuleringsprogramma om mensen verder te ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan meer vakkennis over duurzaamheid, maar ook op de ontwikkeling van een skills-paspoort. Een speciaal paspoort voor vakkrachten in de bouw en infra, waar hun diploma’s en certificaten in staan. Maar ook over welke vaardigheden zij beschikken.

 

Vacatures in de bouw

Ondanks corona blijken in de bouw de komende jaren 94.000 nieuwe mensen nodig. Bij Or-Quest alleen al hebben wij ruim 100 vacatures in de bouw open staan. Ook als je momenteel nog niet over de juiste vakkennis beschikt, is het de moeite waard om een kijkje te nemen tussen het aanbod.

Vacatures in de bouw

Technisch personeel nodig voor energietransitie

Nederland zet de komende jaren vol in op de energietransitie. Zonnepanelen, windturbines, maar ook het verduurzamen van woningen. De komende jaren zijn alleen al tussen de 23.000 en 28.000 nieuwe mensen nodig om woningen te verduurzamen, blijkt uit onderzoek van Ecorys. De energietransitie is een kans op de arbeidsmarkt, maar dat vraagt wel om een stevige impuls voor (om)scholing. Want terwijl de vraag naar technisch personeel blijft stijgen, neemt het aanbod helaas af. Om de energietransitie te doen slagen, is er naast klimaatbeleid dus ook actief arbeidsmarktbeleid noodzakelijk. Er zijn tienduizenden vakmensen nodig die hun kennis en kunde in de praktijk moeten gaan brengen voor de energietransitie.

Vacatures in de techniek

Ondernemers hebben de werving van werknemers om de energietransitie mogelijk te maken hoog op de agenda staan. Ook bij Or-Quest staat dit hoog op het lijstje en hebben wij maar liefst 80 vacatures voor de technische sector online staan.

Vacatures in de techniek

Wat gebeurt er na jouw sollicitatie bij Or-Quest?

Jouw Gouden Toekomst

Persoonlijke kennismaking

Naar aanleiding van je sollicitatie word je door een van onze consultants uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Tijdens dit gesprek vertel jij ons wat je precies zoekt en wat je ambities zijn. Vervolgens gaan wij voor jou op zoek naar de baan die perfect aansluit bij jouw wensen en eisen.