8 tips voor een goed cv

Alle werkgevers willen een cv zien waaruit blijkt dat jij dé geschikte kandidaat bent. Een goed cv is letterlijk je entreeticket om binnen te komen. Maar echt niemand heeft tijd en zin om een heel verhaal te lezen. Breng dus snel met behulp van deze tips je cv op orde.

goed cv

1. Begin met je persoonlijke gegevens

Vermeld bovenaan je naam, adres, telefoonnummer, e-mailadres, burgerlijke staat, geboortejaar en geboorteplaats. Jouw potentiële toekomstige werkgever heeft dan je complete personalia in 1 oogopslag.

2. Plaats een pasfoto

Plaats rechtsboven naast je persoonlijke gegevens een recente pasfoto van jezelf. Kies voor een professionele foto, waarmee je alvast een goede eerste indruk van jezelf geeft. Bovendien zorgt een foto voor een goede herkenningswaarde bij je sollicitatiegesprek. Hoe deze foto eruit moet zien kan per branche verschillen. Maar over het algemeen geldt dat je er zelfverzekerd uit moet zien en dat je best mag glimlachen. Immers iedereen houdt van open en vrolijke mensen.

3. Schrijf een klein persoonlijk profiel

Voorkom dat je uitweidt over wat je te bieden hebt, maar geef een beknopte omschrijving van jezelf. Overdrijf niet, maar geef duidelijk aan waar jij goed in bent. Wees daarin zo specifiek mogelijk. Bij Or-Quest vinden wij dit een heel belangrijk onderdeel omdat het direct iets zegt over jou als persoon, je ambities en je softskills.

4. Breng je opleidingen in kaart

Ben je pas afgestudeerd of heb je juist in de loop der jaren heel wat opleidingen en cursussen gevolgd? Breng je opleidingen overzichtelijk in kaart. Beperk je daarbij tot het hoogst bereikte niveau en kijk wat relevant is voor de functie waarop je solliciteert. Een opsomming van al je zwemdiploma’s is natuurlijk hartstikke leuk, maar voor de meeste functies niet relevant.

5. Vertel over je werkervaring

Een toekomstige werkgever is uiteraard nieuwsgierig naar jouw werkervaring. Begin daarom met je meest recente baan. Vermeld ook vol- en deeltijdbanen, onderzoeken, stages en vrijwilligerswerk. Met een korte opsomming per functie kun jij je resultaten, vaardigheden en taken benoemen. Gebruik niet meer dan zes bullets. Heb je een ‘gat’ in je cv doordat je een poosje niet hebt gewerkt? Dat is vaak niet erg. Leg dan uit waarom dit was en noteer wat je in die periode wel deed en hoe dit jou heeft gesterkt.

6. Benoem activiteiten en kwalificaties

Maak naast je werkervaring ook een opsomming van je kwalificaties. Dat kunnen ook neventaken zijn bij een voetbalclub of hobbyvereniging. Vermeld de organisaties waar je lid van bent en geef aan wat je precies doet. Geef ook aan welke talen je beheerst en met wat voor software je bekend bent.

7. Rijk referenties aan

Referenties zijn mensen met wie jij eerder hebt gewerkt. Zet deze namen op een aparte lijst en houd ze apart van je cv. Voor een toekomstige werkgever is dit de ideale mogelijkheid om te ontdekken wat voor vlees hij in de kuip haalt. Zorg er wel voor dat je referenties op de hoogte zijn van het feit dat jij ze genoemd hebt als referentie. Het gebeurt niet vaak, maar het kan gebeuren dat ze daadwerkelijk gebeld worden.

8. Dubbelcheck je online profiel

In deze online wereld zijn veel zaken gemakkelijk te controleren. Heb je veel tijd en moeite gestoken in een compleet en verzorgd cv? Zorg er dan zeker voor dat deze goed matched met je sociale online profielen zoals bijvoorbeeld LinkedIn. Wanneer deze twee niet met elkaar in een lijn liggen zal een potentiële toekomstige werkgever zijn vraagtekens zetten bij je geloofwaardigheid.

Wil je naast tips over succesvol solliciteren weten hoe wij je kunnen helpen aan een gouden toekomst? Neem dan contact met ons op of bekijk onze vacatures. Bij Or-Quest zitten gedreven professionals die jou graag verder helpen.

Vacatures in de bouw, infra en industrie