Tips om zelfverzekerd te communiceren

Je beschikt over veel kwaliteiten en bent goed in wat je doet. Alleen merk je dat je in sommige situaties daadkrachtiger, zelfverzekerder of assertiever wilt reageren. Je vindt het lastig om aan te geven wat je wilt, wat je denkt en wat je voelt. Herken je dit? Wij geven je graag een paar tips om op een assertieve en prettige manier, zelfverzekerd te communiceren.

Je kunt je ook aanmelden voor de training over zelfverzekerd communiceren op donderdag 25 september in de Or-Quest Academy.

zelfverzekerd te communiceren
  1. Geloof in jezelf

Geloof dat jij er mag zijn en dat jouw mening er toe doet. Door zelfverzekerd te zijn is het makkelijker om assertief te zijn. Maak jezelf niet kleiner (of groter) dan de ander. Stop met jezelf continu vergelijken met anderen, doe wat voor jezelf goed voelt en zorg ervoor dat je goed in de vel zit. Ook in je houding kun je zelfverzekerdheid uitstralen en je krachtiger voelen. Ga rechtop staan, met twee voeten plat op de grond, en niet in elkaar gedoken zitten of staan.

  1. Wees duidelijk

Vertel kort en bondig je mening en draai er niet omheen. Stel grenzen voor jezelf en zorg ervoor dat je hier niet overheen gaat. Begin eens wat vaker met ‘nee’ zeggen. Als je te vaak nee zegt en toch ja doet, nemen mensen je uiteindelijk minder serieus en wordt het steeds moeilijker om grenzen te stellen. Hiernaast is het handig om altijd in de ik-vorm te praten, bijvoorbeeld: “Ik voel mij niet gehoord als je door mij heen praat”. Als je zegt: “Jij praat steeds door mij heen en luistert niet naar mij”. Voelen mensen zich sneller aangevallen.

  1. Neem niets persoonlijk

Mensen zijn vaak geneigd om zaken persoonlijk op te vatten en dat kan de communicatie juist verstoren. Wat een ander communiceert, zegt alleen iets over hoe die ander een situatie ervaart. Zelfs de rol die jij volgens de ander speelt, zegt alleen iets over hoe de ander dit ziet. Zodra je dit begrijpt en in de praktijk brengt, kun je te allen tijde je innerlijke rust bewaren, je grenzen stellen en goed luisteren naar anderen. Ook kun je op die manier netter je mening geven of je standpunt beargumenteren.

  1. Blijf in het nu

Concentreer je op wat er op het huidige moment gezegd wordt. Laat je niet beïnvloeden door eerdere gesprekken of interacties die je met iemand hebt gehad. Het voorkomt dat het gesprek wordt vertroebeld door eerdere gebeurtennissen en de ideeën die je in het verleden over de ander gevormd hebt. Dit stoort de communicatie tussen jullie en zorgt ervoor dat je wederom ja zegt in plaats van nee.

  1. Vermijd twijfeltaal

Het gebruik van twijfeltaal maakt dat je niet zelfverzekerd over komt. Woorden die hieronder vallen zijn eigenlijk, moeilijk en proberen. Als je deze woorden toevoegt in je zin of verhaal, dan heb je veel minder impact op je toehoorders. Met de woorden moet en mag is het juist wel weer beter als je de minder directe versie kiest. Als iemand je vertelt wat je moet doen, roept dat weerstand op en heb je de neiging om er tegen in verzet te komen.

Wil je meer praktische tips en voorbeelden? Meld je dan aan voor de training zelfverzekerd communiceren op donderdag 25 september.