Suurhoffbrug A15: renovatie en nieuwbouw

De Suurhoffbrug is de toegangspoort tot de Maasvlakte en vormt een belangrijke schakel tussen het westelijk deel van Voorne-Putten en Botlek, Europoort en Rotterdam. De afgelopen jaren rijdt hier veel meer en zwaarder verkeer over dan vroeger en is daarom aan vervanging toe. Om de levensduur van de brug te verlengen wordt de bestaande brug in de zomer van 2021 gerenoveerd en komt er een tijdelijke brug naast. De tijdelijke brug zorgt ervoor dat de lasten van het verkeer verdeeld worden over twee bruggen en zodat de verbinding veilig te gebruiken blijft. In het voorjaar van 2021 vaart de tijdelijke brug dwars door Rotterdam naar de Maasvlakte. In de toekomst komt er ook een nieuwe oeververbinding. Zo kunnen de komende generaties vlot, veilig en duurzaam van A naar B.

suurhoffbrug

Megaoperatie afgerond: tijdelijke Suurhoffbrug op zijn plek

Om precies drie minuten over negen, op zaterdag 15 mei 2021, is de tijdelijke Suurhoffbrug geplaatst op de landhoofden naast de Suurhoffbrug in de snelweg A15. De boogbrug van circa 200 m lang, 20 m breed en meer dan 40 m hoog is in de afgelopen week van de werf in Krimpen aan den IJssel over water vervoerd. Dwars door Rotterdam heen. Daarbij passeerde het transport achtereenvolgens de Van Brienenoordbrug, de Hef, de Koninginnebrug, de Erasmusbrug en de Botlekbrug. Het tweede gedeelte van de reis ging via het Hartelcomplex en de Harmsenbrug in het Hartelkanaal naar de Maasvlakte.

Impressie vervoer tijdelijke brug

In de nacht van vrijdag 14 op zaterdag 15 mei is de brug eerst gedraaid zodat hij parallel aan de bestaande Suurhoffbrug kwam te liggen. Rond middennacht zijn de werkzaamheden gestart met het 7 meter omhoog vijzelen van de brug. De brug werd rond 18.30 uur boven zijn landpunten gelegd.

Het zakken van de brug startte uiteindelijk rond 19.00 uur en om 21.00 uur lag hij op zijn plek. De komende weken worden voornamelijk afrondende werkzaamheden uitgevoerd. Denk hierbij aan het plaatsen van de voegen en het asfalteren van het wegdek. Naar verwachting rijdt uiterlijk eind juni het verkeer richting Rotterdam over de brug.

Planning

Sinds 2018 vinden er inspecties en reparaties plaats aan de bestaande Suurhoffbrug. De renovatie van de brug start in de zomer van 2021, na de plaatsing van de tijdelijke brug. Vanaf eind 2021 is de tijdelijke Suurhoffbrug in gebruik om de bestaande brug te ontlasten. In de toekomst komt er een nieuwe vaste oeververbinding. Een globale planning van de werkzaamheden:

  • 2018 Voorbereiding contract
  • 2019 Marktbenadering en gunning aannemer
  • 2020 Start werkzaamheden tijdelijke brug
  • 2021 Plaatsing tijdelijke brug, renovatie bestaande brug
  • 2022 Werkzaamheden afgerond

Aanpak Suurhoffbrug

De Suurhoffbrug werd in 1974 in gebruik genomen en is inmiddels toe aan een onderhoudsbeurt. In 2018 zijn er doorlopend inspecties uitgevoerd en heeft de brug klein onderhoud gehad. De tijdelijke brug wordt in mei 2021 geplaatst met twee rijstroken voor één rijrichting (richting Rotterdam) en een fietspad in twee richtingen. Daarna krijgt de bestaande brug een grote onderhoud. De bestaande brug zal in verbinding komen te staan met twee rijstroken in de richting van de Maasvlakte, Breille en Westvoorne. Eind 2021 wordt de tijdelijke en aangepaste brug op de A15 aangesloten.

Heb ik last van de werkzaamheden?

Om eventuele hinder voor de omgeving te beperken, voert Rijkswaterstaat werkzaamheden waar mogelijk tegelijkertijd en in de verkeersluwe periodes uit. Zo kan de wegafzettingen beperkt blijven. In 2021 zal er wel hinder en omleidingen zijn tijdens doorlopende onderhouds- en renovatiewerkzaamheden. Dit zal tijdens de plaatsing van de tijdelijke brug en tijdens de renovatie van de bestaande brug zijn.

Vacatures in de Civiele Techniek

Wil jij ook bijdragen aan het verbeteren van de mobiliteit en leefbaarheid van jouw regio? En ervoor zorgen dat de komende generaties vlot, veilig en duurzaam van A naar B kunnen? Bij Or-Quest zijn wij continu op zoek naar professionals in de bouw, infra en/of industrie. Bekijk hier onze vacatures of solliciteer direct.