Stikstoffabriek Zuidbroek

De gaskraan in provincie Groningen moet verder dicht. Om dit te kunnen realiseren is de uitbreiding van de stikstoffabriek bij Zuidbroek noodzakelijk. Mede door deze uitbreiding is het straks mogelijk om de gaswinning uit het Groninger-gasveld terug te dringen van 21,6 miljard m3 naar 10 miljard m3 per jaar. Om dit te realiseren gaat Nederland gas importeren uit het buitenland. Voornamelijk Rusland. Het gas uit het buitenland heeft echter een andere samenstelling. Hierdoor kan het niet gebruikt worden in Nederlandse apparatuur. Om dit gas geschikt te maken moet stikstof worden bijgemengd. De oplossing hiervoor is de stikstoffabriek in Zuidbroek.

Het Project

In Zuidbroek zijn de druk met de bouw van een stikstoffabriek om stikstof uit de lucht te halen. Lucht bevat namelijk 78% stikstof. Dit stikstof is nodig om hoog-calorisch gas om te zetten naar laagcalorisch gas. Zo krijgt het dezelfde samenstelling als het Groningse gas. Hierdoor is het geschikt voor de Nederlandse leidingen, huishoudens en bedrijven. De stikstof menginstallatie kan na de ingebruikname per uur 180.000 m3 stikstof bijmengen en zo jaarlijks 7 miljard m3 gas omzetten. De installatie gaat hiermee ruim een kwart van het binnenlandse gasverbruik leveren. Hiermee wordt de gaswinning uit de Groninger gasvelden verder gereduceerd.

Project: Stikstoffabriek Zuidbroek
Locatie: Zuidbroek, Groningen
Start project: 2020
Verwachte oplevering: 2022
Budget: ± 500 miljoen euro
Aannemer: Visser en Smit Hanab en A.Hak Leidingbouw

De Aannemer

De Gasunie heeft het project gegund aan een joint venture van Visser en Smit Hanab en A.Hak Leidingbouw. Gezamenlijk gaan zij zorg dragen voor de infrastructuur om de huidige stikstoffabriek aan te sluiten op de nieuwe installatie. Ook gaan zij de infrastructuur verbinden met de huidige opslagcapaciteit.

110kV hoogspanningsverbinding

Om de stikstofinstallatie aan te sluiten op het hoogspanningsnetwerk legt aannemer BAM in opdracht van TenneT een ondergrondse 110 kV-hoogspanningskabel aan. Deze kabel heeft een lengte van 8,5 kilometer en komt tussen het hoogspanningsstation Meeden en de stikstofinstallatie. Door middel van deze verbinding voorziet TenneT de installatie van voldoende stroom voor het mengen van het gas. De verbinding is eind 2020 klaar.

Locatie stikstoffabriek Zuidbroek

Voor een goede ruimtelijke inpassing van de stikstofinstallatie is er overleg gevoerd tussen de Gasunie, de lokale politiek en omwonenden. Na onderzoek naar verschillende locaties is er gekozen voor de locatie bij Zuidbroek. De keuze is gemaakt op basis van de afstand tot woningen in verband met veiligheid en geluidsoverlast. Daarnaast is er gekeken naar landschappelijke inpassing, archeologie en aan- en afvoerleidingen van stikstof, gas en elektriciteit.

Impressie stikstoffabriek

De stikstoffabriek in Zuidbroek belooft een nieuwe ‘landmark’ in Groningen te worden. Drie hoge installaties die boven alle omliggende gebouwen uitsteken zorgen hiervoor. In de animatie van de Gasunie hiernaast zie je daarnaast ook de huidige, kleinere stikstoffabriek. De installatie beslaat een terrein van plusminus 12 hectare en krijgt een capaciteit van 180.000 kubieke meter stikstof per uur. De drie zogeheten luchtscheidingsinstallaties worden gebouwd door het Amerikaanse bedrijf Air Products.

Huidige stikstoffabriek in Zuidbroek

In de huidige stikstoffabriek bij Zuidbroek wordt stikstof uit de lucht gewonnen en via een ondergrondse leiding vervoerd naar een opslaglocatie bij Heiligerlee. Hier wordt de stikstof opgeslagen totdat deze nodig is. Wanneer dit het geval is gaat de stikstof via dezelfde leiding terug naar de fabriek in Zuidbroek. Hier wordt de stikstof dan gemengd met hoog-calorisch gas dat afkomstig is uit Noorwegen of Rusland.

Beëindiging van gaswinning Groningen in 2030

De realisatie van de stikstoffabriek in Zuidbroek draagt bij aan de doelstellingen van het kabinet om de gaswinning uit het Groningen gasveld in 2030 volledig te beëindigen. Hiermee hoopt het kabinet de veiligheid in Groningen op afzienbare termijn te garanderen. Het eerste doel voor oktober 2022 is om de gaswinning terug te dringen tot onder het niveau van 12 miljard m3 per jaar. In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul. Dit door de export van gas af te bouwen en de transitie naar duurzame energie.

Stikstoffabriek Zuidbroek vacatures

De realisatie van de benodigde infrastructuur voor de stikstoffabriek is een groot civiel project. In de regio Groningen is er dan ook veel vraag naar technisch personeel. Ook vanuit Or-Quest zijn wij op zoek naar technische professionals voor dit project. Wil jij ook werken aan dit project? Of aan een van de andere aansprekende projecten in de regio? Bekijk dan snel ons vacatureaanbod aan technische vacatures in Groningen. Of stuur ons jouw open sollicitatie en wij gaan voor jou op zoek naar een mooie uitdaging binnen de techniek.