Schaatsteam Or-Quest Bouw & Techniek

Maak kennis met het schaatsteam Or-Quest Bouw & Techniek. Een zeer ambitieus schaatsteam met een echte winnaarsmentaliteit, iets dat goed aansluit bij de enorme drive die binnen Or-Quest heerst. Inmiddels het tweede seizoen dat wij trotse sponsor mogen zijn van het team. En dit jaar zelfs hoofdsponsor!

“Met deze sponsoring vergroten wij de naamsbekendheid van Or-Quest. Daarnaast laten wij met deze samenwerking zien waar Or-Quest voor staat. Net als bij topsport, vraagt arbeidsbemiddeling in de huidige arbeidsmarkt namelijk om een echte topsportmentaliteit. Inzet, creativiteit en doorzettingsvermogen zijn van cruciaal belang voor succes!”. Deze vereisten zijn ook van doorslaggevend belang voor het marathonschaatsen, waardoor de keuze voor sponsoring in deze tak van sport snel gemaakt was.

 • Bart de Vries
  Schaatser
 • Bart Mol
  Schaatser
 • Daniel Nero
  Schaatser
 • Jeroen Janissen
  Schaatser
 • Marcel van Ham
  Schaatser
 • Marco van der Tuin
  Schaatser
 • Mats Stoltenborg
  Schaatser
 • Ron Neymann
  Trainer
 • Henk Hospes
  Assistent Trainer

Schaatsteam Or-Quest Bouw & Techniek #alsdebrandweer

Wie heeft de meeste overwinningen behaald in de topdivisie? Wie stond het vaakst op het podium? En hoe kun je het team direct herkennen op de ijsbaan? Wij stellen je graag voor aan het team!

Bart de Vries, oftewel Ijzeren Bart.

Zo genoemd naar alle platen en schroeven die zijn ledematen aan elkaar houden, is de Nestor van de ploeg. Hij heeft namelijk tijdens zijn sportcarrière al de nodige breuken opgelopen. Daarentegen heeft hij sinds 2015 maar liefst 13 keer op het podium gestaan, waaronder de winst van de natuurijsmarathon in Arnhem 2018 en de winst van de zeer gewilde ‘pillenpak’ van de 4-daagse Trachitol Trophy 2018. Op het ijs is Bart te herkennen aan beennummer 91 en zijn zeer aerodynamische rug. Het hele peloton is jaloers op zijn lichamelijk voordeel.

Bart Mol

Vroeger heeft Bart een keer met zijn vingers in het stopcontact gezeten. Sindsdien blijven zijn haren maar rechtovereind staan, hoe hij het ook maar laat knippen. In 2015 reed hij naar het brons bij de Alternatieve Elfstedentocht, in 2016 en 2018 pakte hij de zilveren medaille. Als anderen afzien en het niet meer kunnen bijbenen, zet Bart door. Op het ijs is Bart te herkennen aan beennummer 55 en zijn schattige, roze zonnebril. Maar laat je niet gek maken door dat uiterlijk vertoon, want voor je het weet demarreert hij en zie je hem niet meer terug.

Daniel Nero

Daniel heeft een grote liefde en talent voor schaatsen en skeeleren. Dit is waarschijnlijk al via de navelstreng naar binnen gevlogen. Hij won op wieltjes 7 Europese titels en zelfs de wereldtitel. Maar Daniel heeft een Olympische droom en verruilde zijn skeelers voor schaatsen. Ook hier verovert hij een Europese titel, bij het EK Inline in Pamplona op de 10km punten-afvalkoers. Op het ijs is Daniel te herkennen aan beennummer 75 en zijn perfect matchende schaatsbril, schaatsschoenen en handschoenen. Een Italiaan moet er ten slotte wel goed uitzien.

Jeroen Janissen

Jeroen is net een jong raketje als er sprintjes op de fiets op het programma staan. Ook niet gek dat je zo wordt genoemd als je Lucht- en Ruimtevaart Techniek studeert. Zijn grootste marathonsucces is de winst van het Nederlands Kampioenschap Neo-Senioren in 2018. Hij was daar 4 topsprinters te snel af door voor de streep weg te springen uit de kopgroep. Op het ijs is Jeroen te herkennen aan beennummer 53 en in veel te diepe hoeken. Of zou hij eindelijk leren rechtop te gaan staan als het peloton stilvalt?

Marcel van Ham

Marcel stond op alle denkbare schaatsen. Hij begon op ijshockeyschaatsen, stapte over op Friese doorlopers, toen naar de noren en niet veel later werden die ingeruild voor de klapschaatsen. Marcel excelleert op natuurijs, wat tijdens de Natuurijs Vierdaagse in Gramsbergen resulteerde in een 5de plaats. Daarnaast mocht hij inmiddels al 4 keer op het podium staan. Op het ijs is Marcel te herkennen aan beennummer 14 en zijn onvervalste Vikingbaard. Als hij zich niet geschoren heeft natuurlijk.

Marco van der Tuin

Marco leerde schaatsen op het natuurijs van de Ryptsjerksterpolder. Hier is de basis gelegd voor een mooie carrière als marathonschaatser. Zijn kwaliteiten worden dan ook het beste benut op natuurijs, maar ook op kunstijs gaat hij als de brandweer. Dit heeft hem ondertussen 5 keer een top-10 klassering opgeleverd bij zowel de cupwedstrijden als op natuurijs. Op het ijs is Marco te herkennen aan beennummer 68 en zijn niet aflatende aanvalsdrang. Je moet wat als je niet kunt sprinten, hè?

Mats Stoltenborg

Mats leeft, ademt en denkt schaatsen. Hij heeft zich ontwikkeld tot een tempobeul met goede tactieken. In zowel 2017 als 2018 wist hij het Gewestelijk Kampioenschap Noord-Holland/Utrecht op zijn naam te schrijven. Daarnaast won hij in 2018 de 4e KPN marathoncup in Thialf en de marathon op zijn thuisbaan in Haarlem in 2017. Op het ijs is Mats te herkennen aan beennummer 44 en beentjes zo dun dat je er bijna doorheen kunt kijken. Tenzij hij nu zijn best gaat doen tijdens de sprongtraining.

Ron Neymann

Ron is sinds 2017 de trainer van het schaatsteam Or-Quest Bouw en Techniek. In het verleden is Ron zelf verdienstelijk schaatser geweest en heeft hij als trainer gewerkt bij verschillende langebaanteams en marathonploegen. In het seizoen van 2005/2006 was Ron samen met Jillert Anema trainer van Rintje Ritsma. Sinds 2011 zette hij zijn eerste stappen in het marathonschaatsen. Hij zorgt ervoor dat de winnaarsmentaliteit van de ploeg in elke wedstrijd ten goede komt. Op dinsdag krijgt Ron altijd hulp van Henk Hospes, zijn voormalige trainer toen hij zelf op de schaatsen stond.

Wedstrijdkalender Marathonschaatsen 2019-2020

Met veertien KPN Marathon Cups, de Trachitol Trophy en natuurijswedstrijden in het buitenland ligt er weer een goedgevuld programma in het verschiet.

Het seizoen is op 19 oktober traditiegetrouw gestart in Amsterdam met de 48e Jaap Eden Trofee en eindigt eind februari 2020. Op de Jaap Edenbaan wordt ook de eerste wedstrijd gereden in de beloftendivisie voor vrouwen. Deze nieuwe landelijke marathoncategorie behelst acht competitiewedstrijden en drie doorstroomwedstrijden, zoals we die ook kennen bij de mannen. Net als vorig jaar is de finale van de KPN Marathon Cup in Leeuwarden.

Begin december start de Flevobokaal in Biddinghuizen. In tegenstelling tot voorgaande jaren heeft de cyclus van vijf wedstrijden nu twee in plaats van drie koersen voor de masters, en wordt er elke keer een andere categorie bijgevoegd. Zoals de C-rijders en beloften, maar ook de Topdivisie dames komen een keer in actie.

NK in het oosten

Voor het eerst in jaren reizen de marathonschaatsers op 1 januari af naar het oosten van het land voor het KPN NK Marathon op kunstijs. De strijd om de nationale titels vindt dit seizoen namelijk plaats op IJsbaan Twente in Enschede. Het KPN NK Jeugdmarathon wordt gehouden op 8 februari in Hoorn. Het kampioenschap is ditmaal in combinatie met de KPN Marathon Cup – Sjoerd Huisman Bokaal in de avond.

De natuurijswedstrijden op de Weissensee behouden dezelfde opbouw als de nieuwe opzet van afgelopen jaar. Van 23 tot en met 29 januari is er om de dag een wedstrijd, waarvan drie KPN Grand Prixs en het KPN ONK, met als slotstuk de Alternatieve Elfstedentocht op woensdag. Een kleine maand later verkast het peloton voor de vierde keer naar het Zweedse Luleå om nog eens drie wedstrijden te rijden die meetellen voor het natuurijsklassement.

Daarnaast wordt er natuurlijk altijd (uit)gekeken naar een eventuele vierdaagse op Nederlands natuurijs. Wanneer de temperatuur onder nul zakt, halen verschillende verenigingen alles uit de kast om als eerste een marathon te kunnen organiseren. De ijsclubs in Haaksbergen, Noordlaren, Arnhem, Nieuw-Amsterdam/Veenoord en Nieuw-Buinen krijgen komende winter wellicht concurrentie van Puttershoek in Zuid-Holland en het Friese Burgum.

Uitslagen Trachitol Trophy