Schaatsteam Or-Quest Bouw en Techniek bereidt zich voor!

Eind februari werd de laatste wedstrijd gereden voor het schaatsseizoen van 2019-2020. Maar schaatsteam Or-Quest Bouw en Techniek is alweer druk met de voorbereidingen voor komend seizoen. In oktober start het marathonschaatsen weer, als het goed is. Met of zonder publiek, dat is de vraag natuurlijk. Maar dit weerhoudt het team zeker niet om wederom te strijden voor goud. Wij vroegen Marco van der Tuin, schaatser bij team Or-Quest Bouw en Techniek, naar hoe het gaat met de voorbereidingen van het team.

Elke dag trainen

“Afgelopen zaterdag zijn wij weer begonnen met de groepstrainingen. Wel met inachtneming van de maatregelen natuurlijk. Hiervoor waren we allemaal individueel bezig om fit te blijven, maar marathonschaatsen is een echte teamsport. Trainen met het team is dus essentieel. In totaal trainen we ongeveer 20 uur in de week en soms wel twee keer per dag. Daarnaast gaan we eigenlijk ook elk jaar op trainingskamp met zijn allen. Vaak naar de Ardennen. Of dat erin zit dit jaar is de vraag. Maar wij zijn allang blij dat we weer met het team kunnen trainen.”

 

 

Tochten van 170 kilometer

“Ron, onze trainer, heeft een strak trainingsschema opgesteld. Een combinatie van skeelertrainingen, wielrennen en krachttrainingen. Zo ga je de ene dag in de morgen krachttraining doen, en in de middag een herstelrit op de fiets. Op zondag is er vaak tijd om een lange tocht te fietsen, vaak tussen de 130 en 170 kilometer. Naast ons eigen team, hebben we ook nog drie ‘trainingsbuddies’ die ons schema aanhouden. Dit zijn B-schaatsers die hierdoor de mogelijkheid krijgen om zich verder te ontwikkelen en door te groeien naar ons niveau.”

In juli weer compleet

“Uit welke schaatsers team Or-Quest Bouw en Techniek komend seizoen bestaat, wordt later bekend gemaakt. Wel is al bekend dat Bart de Vries, Daniel Niero, Jeroen Janissen en ik, wederom bij dit team mogen strijden. Daniel zit momenteel nog in Italië, maar komt weer richting Heerenveen zodra de situatie zich hiervoor leent. Hij kon afgelopen weken alleen vanuit huis trainen gezien de situatie daar, maar dit weerhield hem niet. Krachttraining, lopen op de loopband en fietsen op de tacx, zijn (thuis)trainingen gingen gewoon door. Daarnaast zit Jeroen in Delft voor zijn studie Lucht- en Ruimtevaarttechniek. Hij komt in juli weer richting Heerenveen. Jeroen en Daniel volgen beiden het trainingsschema nog op afstand uit.”

Herstel

“Zelf heb ik een tijdje terug mijn sleutelbeen gebroken, dus ik moet nog even wachten met die gezamenlijke trainingen. Ik verwacht dat ik over drie weken weer volledig ben hersteld. Tot die tijd vermaak ik mij op de hometrainer en voer ik krachtoefeningen uit die gaan met één arm. In januari heb ik mijn studie Sportkunde afgerond en momenteel volg ik een cursus voor leefstijlcoach. Zo kan ik straks, wanneer de sportscholen weer open zijn, mensen begeleiden met het trainen. In juli kunnen we weer met het hele team trainen en ons klaarmaken voor die gouden overwinningen.”

Lees hier meer over schaatsteam Or-Quest Bouw en Techniek.