Producentenvertrouwen industrie gestegen in november

Het producentenvertrouwen van industriële ondernemers ging van -5,6 in oktober naar -3,8 in november. De ondernemers hebben voornamelijk meer vertrouwen gekregen in hun orderportefeuille. Het gemiddelde producentenvertrouwen van de afgelopen twintig jaar is 0,3. Februari 2018 bereikte het vertrouwen van de industriële ondernemers de hoogste waarde van 10,9. In april, een maand na covid-19 ons land op stelten zette, had het de laagste waarde van -28,7. Sindsdien zijn de ondernemers vrij negatief over het producentenvertrouwen, maar al snel daarna kwam het vertrouwen gestaagd terug.

producentenvertrouwen

Producenten positiever over orderportefeuille en verwachte bedrijvigheid

Producenten waren in november voor de zesde maand op rij positiever over de orderportefeuille. Ook waren ze minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. Over de voorraden van een gereed product waren de ondernemers iets minder positief. Het oordeel over de voorraad van het eindproduct is daarentegen weer positief. Het aantal ondernemers dat de voorraad eindproduct als te groot beschouwt is kleiner dan het aantal dat de voorraden te klein vindt.

De andere twee deelindicatoren van het producentenvertrouwen zijn iets minder positief. Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal afnemen dan ondernemers die een toename van de productie voorzien. Het aantal ondernemers dat de orderpositie klein vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille groot acht, gelet op de tijd van het jaar.

 

Producenten transportmiddelenindustrie en aardolie- en chemische industrie meest positief

In de transportmiddelenindustrie en in de aardolie- en chemische industrie was het vertrouwen in november het meest positief. Na ruim anderhalf jaar negatief te zijn geweest, waren de producenten in de transportmiddelenindustrie voor de tweede maand op een rij positief. De ondernemers in de voedingsmiddelenindustrie zetten deze trend nog niet voort en blijven wat minder positief.

 

 

Productie industrie bijna 7 procent lager dan in september 2019

De krimp van de productie werd vanaf juni steeds kleiner, maar in september vond er helaas weer een grotere daling van de productie plaats. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 6,8 procent lager dan in september 2019.

Vertrouwen Duitse industrie verbetert opnieuw

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) verbeterde in november voor de zevende maand op rij. De stemming over de huidige bedrijvigheid was positiever, maar de verwachting over de komende maanden is minder positief. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp volgens Destatis in september met bijna 9 procent in vergelijking met een jaar eerder.

CBS (27 november 2020). Producenten industrie minder negatief. Geraadpleegd op 1 december 2020 via CBS.