Prinsjesdag 2022 en de gevolgen voor de bouw, infra en techniek
Gisteren was het weer de derde dinsdag van september, dus dat betekent Prinsjesdag. Wat stond er dit jaar in de miljoenennota en wat betekent dit voor de sectoren bouw, infra en techniek? Je leest het in deze blog.
Lastig jaar voor de bouw
De bouw heeft een lastig jaar achter de rug. Door de stikstofproblematiek kon er een streep worden gezet door meerdere projecten. Door de oorlog in Oekraïne stegen de prijzen van grondstoffen ook nog eens gigantisch, waardoor sommige projecten in de knel kwamen. Het kabinet kwam weliswaar met een nationaal bouwplan, maar door de grote problemen kunnen deze plannen niet zomaar worden uitgevoerd. Dat geldt ook voor de miljoenennota. Het kabinet trekt de portemonnee om in een versneld tempo woningen te bouwen, maar zolang bovenstaande problemen blijven, wordt grootschalig bouwen moeilijker.
Forse investeringen in de infra
De meeste projecten binnen de infrastructuur hebben te maken met dezelfde problemen als de bouwsector. Toch wordt er komend jaar flink geïnvesteerd in de infrastructuur, er is namelijk meer dan 13 miljard euro beschikbaar gesteld.
Binnen de infra-sector is er de vrees dat wanneer we niet door gaan met het renoveren en vervangen van bestaande infrastructuur, we de problemen alleen maar voor ons uitschuiven. Het kabinet trekt daarom in 2023 zo’n 390 miljoen euro extra uit voor deze werkzaamheden.
Energie-infrastructuur staat ook hoog op de agenda van het kabinet. Het ontwikkelen hiervan kan namelijk bijdragen aan een duurzamer Nederland. Dit jaar wordt er opnieuw gekeken naar verduurzaming van gebouwen en infrastructuur. Daarnaast zet het kabinet nog meer in op duurzame energie. Voor deze initiatieven wordt ook extra geld vrijgemaakt. Door te verduurzamen wil het kabinet de hoge energierekening voor de consument over de lange termijn naar beneden halen.
Extra geld voor techniek, maar ook meer heffingen
Vorig jaar werd er zo’n 300 miljoen extra uitgetrokken voor ICT en Techniek. Ook dit jaar trekt het kabinet extra geld uit voor deze sector, om zo nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken.
Voor olie- en gasbedrijven gaat komend jaar de mijnbouwheffing omhoog. Dat gaat het kabinet naar schatting 2,8 miljard euro opleveren. Dit geld zal worden gebruikt om huishoudens te helpen de hoge energierekening te betalen.
Werken in de bouw, infra of techniek
Ben jij op zoek naar een baan in de bouw, infra of techniek? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Bekijk snel onze vacatures!