Optimaliseer je LinkedIn en vind je droombaan!

LinkedIn is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de digitale wereld. Met miljarden zoekopdrachten per jaar heeft deze site een belangrijke positie ingenomen in het zakelijke zoekverkeer. Het netwerk beschikt inmiddels in Nederland over ruim 8,5 miljoen accounts. Het is niet alleen een platform voor werkzoekenden, maar ook een netwerk- en kennisplatform. Belangrijk dus om je LinkedIn-profiel op orde te hebben. Wij vertellen je graag in 7 tips hoe je optimaal van je LinkedIn-profiel gebruik kunt maken, zodat jij straks die droombaan vindt!

Voordat je wijzigingen aanbrengt in je profiel, is het handig om de optie ‘profielwijzigingen delen’ uit te zetten. Dan krijgt je netwerk geen notificaties als je wijzigingen doorvoert. Dit is onderaan de pop-up venster te vinden tijdens het bewerken.

linkedin profiel tips

1. Gebruik een professionele profielfoto

Een goede profielfoto laat een professionele indruk achter en wekt vertrouwen op. Daarnaast wekt een goede foto interesse op bij de bezoeker om je profiel te bekijken. Een professionele foto bevat zoveel mogelijk gezicht en zo min mogelijk lichaam. De foto is gemaakt met een rustige achtergrond, in een nette outfit en de foto is van goede kwaliteit.

2. Claim jouw persoonlijke url

Je LinkedIn profiel maakt standaard een url aan voor jouw profiel, bestaand uit een mix van letters en cijfers. Dit kun je zelf wijzigen naar bijvoorbeeld je eigen naam. Dit zorgt niet voor een betere vindbaarheid in LinkedIn, maar wel in Google. Klik rechtsboven (op je desktop) op ‘Openbare profiel en URL bewerken’. In het venster die geopend wordt, klik je rechtsboven op ‘Aangepaste URL bewerken’.

3. Kies een pakkende headline

Je profielfoto en de kopregel van je profiel zijn overal op LinkedIn zichtbaar. Bij het rangschikken van de zoekresultaten kijkt LinkedIn in eerste instantie naar de kopregel, dan pas naar de rest. Vermeld daarom altijd je functietitel en je vakgebied. Bij meerdere specialisaties kun je ervoor kiezen om steekwoorden in de kopregel te plaatsen.

4. Voeg links toe aan je profiel

Onder contactinformatie kun je drie links toevoegen aan je profiel. Hier kun je bijvoorbeeld een link naar je website plaatsen. Dit draagt bij aan de SEO-score van je website. Klik op ‘Contactgegevens’ en vervolgens in de pop-up op het pennetje, waar je gelijk ‘website toevoegen’ ziet. Advies is om de standaard linkteksten te negeren en zelf een titel in te vullen. Dit draagt bij aan een hogere waarde van de link.

5. Schrijf een profielsamenvatting

Een persoonlijke samenvatting zorgt voor geloofwaardigheid, en wekt interesse en vertrouwen op. Ook kan het leiden tot nieuwe kansen, uitnodigingen en samenwerkingen. Daarnaast wordt deze tekst gelezen door de zoekmachine van LinkedIn. Gebruik dus relevante zoekwoorden in je samenvatting. Schrijf niet alleen over jezelf, maar ook over het kantoor of bedrijf waar je voor werkt. Gebruik bullet points en schrijf in de ik-stijl.

6. Vaardigheden uitlichten

Onder je ervaringen en opleidingen kun je jouw vaardigheden invullen. Zo kun je door middel van steekwoorden aangeven in welke vakgebieden je uitblinkt. Dit heeft invloed op de positie in de zoekresultaten van LinkedIn. Advies is om het bij drie uitgelichte vaardigheden te houden. Daarnaast kun je collega’s vragen om je vaardigheden te onderschrijven.

7. Voeg connecties toe uit je vakgebied

Hoe meer connecties, hoe beter je vindbaarheid in de zoekmachine van LinkedIn. Minimaal enkele honderden connecties is goed voor een hoge positie in de zoekresultaten. Maar zorg er wel voor dat dit connecties zijn uit je vakgebied. Ook is het handig om lid te worden van diverse groepen en daar een actieve bijdrage te leveren.

Met deze tips beschik je over een compleet en geoptimaliseerd LinkedIn-profiel. Zo kunnen werkgevers je goed vinden en wie weet heb jij straks je droombaan gevonden! Kun je niet langer wachten op de perfecte werkplek? Bekijk hier alvast onze vacatures in de bouw, infra of industrie.