Op zoek naar focus: tips voor je concentratievermogen

We werken meer met ons hoofd, maar het wordt steeds moeilijker om ons hoofd erbij te houden. Docenten klagen dat leerlingen nauwelijks 10 minuten kunnen opletten, ouders verbazen zich erover dat kinderen geen boek meer kunnen lezen zonder plaatjes, en ook volwassenen erkennen dat ze zelf sneller zijn afgeleid dan voorheen. De focus is soms ver te zoeken. Je zou het heel simpel kunnen verwoorden. Als je een taak hebt te doen, moet je je aandacht erbij houden. Wie zich laat afleiden, heeft een gebrek aan discipline. Maar zo kort door de bocht is het niet.

focus

Bronnen van afleiding

Via allerlei kanalen dient zich een berg aan informatie aan, gevraagd en ongevraagd, bewust en onbewust. Veel informatie wordt ook opgedrongen, en dit is enorm gegroeid sinds het digitale tijdperk. Een krant wacht tot de lezer zijn aandacht erop vestigt, maar een website blijft push-berichten met nieuws sturen. Websites schreeuwen banners, pop-up schermen en niet te vergeten alle reclame onderbrekingen in video’s. En meestal is de afleidende boodschap net even wat aantrekkelijker of gemakkelijker te verteren dan datgene waarmee je bezig was. Je raadt het al, weg focus.

Focus als modewoord

Eigenlijk betekent focus hetzelfde als aandacht of concentratie. Het vermogen om je gedachten gedurende langere tijd bewust bij één taak of gesprek te houden. Hoe je dat precies afbakent is moeilijk te bepalen. Wie met 130 kilometer per uur over een drukke snelweg rijdt, weet dat je daar je hoofd bij moet houden, maar het mogelijk is om intussen na te denken over de komende vergadering. Nu inmiddels geen 130 meer, maar 100 kilometer per uur, de gedachtegang blijft hetzelfde. De beroepsbevolking is de laatste decennia over de hele linie hoger opgeleid, en het soort werk is steeds meer verschoven naar kenniswerk. Dit doet onder meer een beroep op je concentratievermogen. De wereld is enorm veranderd, maar de evolutie van het brein gaat helaas niet zo snel.

De perfecte pauze

Mensen denken vaak dat ons concentratievermogen is afgenomen, maar dit is niet juist. Ons vermogen om te concentreren is niet verdwenen, maar om ons heen is heel veel veranderd. Maar hoe kun je hier het beste mee omgaan? Vooropgesteld: je focussen is niet voor iedereen even eenvoudig. Je kunt simpelweg aanleg hebben voor een goede concentratievermogen. Wanneer je merkt dat je concentratie minder wordt, kun je het beste een korte pauze inlassen. De perfecte pauze:

  • Kies het moment van pauzeren zelf;
  • Houd minstens 7,5 minuut pauze;
  • Blijf niet op je werkplek, ga een rondje op kantoor lopen of in de buitenlucht;
  • Laat je telefoon op je werkplek liggen;
  • Besteed de pauze niet aan zaken die gerichte aandacht vergen, zoals een magazine lezen of het nieuws kijken;
  • Geef het brein ruimte om te mijmeren.

Tips om te focussen

1. Concentreren lukt alleen als je fit bent. Daarom is het belangrijk om voldoende te slapen.
2. Speur aandachtslekken op en vermijd deze. Wanneer dwaal ik af? Wat verstoort mijn concentratie?
3. Las geregeld die ‘perfecte pauze’ in. Maar wees wel streng in wat je in die pauze doet.
4. Stop met voortdurend bereikbaar zijn.
5. Schrijf informatie op met pen en papier. Voor de hersenen is dit nog altijd de beste manier om informatie op te slaan.
6. Knip grote hoeveelheden informatie op in betekenisvolle delen.
7. Dingen onthouden? Gebruik de wereld als geheugensteun. Visualiseer abstracte dingen.
8. Noteer de ‘things to do’, zodat jij je werkgeheugen er niet mee belast.
9. Baken periodes af waarin jij je kunt focussen en stem dit duidelijk af.

Wil je meer tips om je beter te focussen? Je leest het hier.

Tips tegen schermterreur

Niets trekt zo listig de aandacht als een gekleurd bolletje op je smartphone. Een nieuw berichtje, pop-upmeldingen, een nieuwe zet van een Wordfeud-tegenstander, allemaal kleine cadeautjes die je wilt uitpakken. Hoe verweer je je daartegen?

1. Misschien een beetje gemeen, maar hij werkt wel. Leg je telefoon buiten handbereik en op zijn kop.
2. Weiger bij installatie van een app de toestemming om je berichten of meldingen te sturen. Ook bij je huidige apps kun je deze nog uitzetten.
3. Maak je smartphone minder verleidelijk en schakel de kleuren uit. Een scherm met grijstinten trekt minder aandacht.
4. Gebruik de schermtijdmonitor om bij te houden hoeveel tijd je aan welke apps besteedt.

Heb jij ook moeite om je de focussen? Ben je snel afgeleid en vind je het lastig om je volledig te concentreren op één taak? Wij helpen je graag! Laat het hier weten, dan kijken we samen naar een bijpassende workshop.

Ook benieuwd hoe je het thuiswerken zo efficiënt en leuk mogelijk houdt? Wij geven je vijf tips!

Tips voor thuiswerken