Jelmer Spijksma over Or-Quest en de coronacrisis

Het voelt als de dag van gister, de intelligente lockdown van Nederland. Zondag 15 maart kwam het hoge woord eruit. Bijna twee maanden hebben we in deze situatie gezeten, maar gelukkig niet zonder resultaat. Want 6 mei kondigde Rutte aan dat het aantal besmettingen genoeg was gedaald voor versoepeling van de maatregelen. Maar de coronacrisis is nog lang niet voorbij. Benieuwd hoe Or-Quest deze crisis merkt? Welke ontwikkelingen er spelen en hoe wij positief blijven in deze tijd? Lees hieronder het interview met Jelmer Spijksma.

coronacrisis

Toen alles nog “normaal” was

“Voor de coronacrisis lag onze focus op het vinden van nieuw technisch talent en deze te verbinden aan onze opdrachtgevers in de bouw, infra en industrie. Er was sprake van een groeiende vraag vanuit de markt, dus het was flink aanpoten om hieraan te voldoen. De consultants en de afdeling marketing waren volop bezig met het vinden, binden en ontwikkelen van technisch talent. Dit doen wij onder andere door het inzetten van marketing automation. Om goede leads te generen, beter te segmenteren en in te spelen op de behoeften. Daarnaast werken we samen met opleidingsinstituten om ontwikkeling bij technische talenten te verwezenlijken. ”

Vraag en aanbod bij elkaar brengen

“Zelf had ik al wel verwacht dat de economie ergens in 2020 zou teruglopen, gezien de toenemende mate van onrust in de wereld. Maar zo’n extreme situatie was natuurlijk niet te voorspellen. Voor ons en velen met ons, zeer onverwachts. Een extra uitdaging voor ons om dezelfde resultaten te blijven halen. Maar ons team bestaat uit bloedfanatieke en vindingrijke mensen. Er komen allerlei creatieve ideeën tot stand om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Ook zijn we als organisatie heel flexibel, iets wat opdrachtgevers momenteel erg belangrijk vinden. Hiermee kunnen wij ons goed mee onderscheiden, net als met onze specialistische kennis. We weten precies wat er speelt bij onze opdrachtgevers.”

Alles op afstand, maar toch verbonden met elkaar

“Al onze communicatie verloopt momenteel online, want we werken allemaal vanuit huis. Hierdoor werd het voor mij echt duidelijk zichtbaar dat we een heel hecht team hebben. Ondanks die afstand tot elkaar, blijven we enorm met elkaar verbonden. Voor de meeste medewerkers voelt Or-Quest ook echt als hun eigen bedrijf en dat zorgt voor een enorme drive bij het team. Dit enthousiasme weten we ook over te brengen naar onze Gouden Krachten en opdrachtgevers. Hiermee hebben we zeker een stapje voor.”

Verwachtingen in de toekomst met corona

“Momenteel merk ik dat velen aan de coronasituatie beginnen te wennen en onze opdrachtgevers weer voorzichtig mensen beginnen in te lenen. Hierdoor blijft de focus voor ons liggen op het vinden van technisch talent. Het coronavirus zal voor een langere periode onder ons blijven en velen beginnen hun eigen draai te vinden in de huidige situatie. Dat er een economische teruggang plaats vindt is duidelijk, maar daar bovenop kampen de bouw- en infrasector ook nog steeds met het stikstofprobleem. Hierdoor komen sommige projecten niet of slechts deels van de grond. Flexibiliteit wordt daarom steeds belangrijker voor de opdrachtgevers en onze organisatie is hier agile genoeg voor.”

Een team een taak

“Voor mij de taak om de creativiteit in de organisatie te houden en iedereen in zijn of haar kracht te zetten. Meedenken met de teams en helpen waar nodig is. Ik probeer altijd open, consequent en duidelijk te communiceren, maar ook om altijd mijzelf te blijven. Zo weten mensen precies wat ze aan mij hebben. Goed met elkaar in contact blijven en je medewerkers aan het woord laten, daar ligt voor mij de sleutel tot succes. En in deze tijd is het nog belangrijker om kleine successen groot te maken en te vieren met zijn allen.”

Lees hier meer over onze werkwijze tijdens de coronacrisis.