Interview met Jelmer: werkgeluk bij Or-Quest

Vanaf een zolderkamer begon Jelmer Spijksma tien jaar geleden Or-Quest. Het afgelopen decennium liet hij niet alleen veel ambitieuze professionals werkgeluk ervaren, Jelmer ontwikkelde ook een goedlopende onderneming met meerdere vestigingen en een groot netwerk in Noord-Nederland. Het team van Or-Quest werkt hard om het keiharde sales-imago van de detacheringsbranche van zich af te schudden. Detacheren kan namelijk ook anders, vindt Jelmer.

“Bij Or-Quest zijn we veel bezig met werkgeluk. We willen niet alleen vacatures invullen, maar werken ook echt vanuit de kandidaat. Weten wat hen drijft en gelukkig maakt om passende opdrachten te kunnen vinden, met het oog op ontwikkeling. Daarom maken we altijd persoonlijk kennis met een nieuwe kandidaat en stippelen we samen een ‘goudkoers’ uit: een persoonlijke route naar werkgeluk. We bespreken natuurlijk relevante zaken als salaris, maar bekijken ook hoe belangrijk factoren als reistijd, vrijheid en verantwoordelijkheid zijn. Dit doen we om een match te kunnen maken met de juiste opdrachtgever, maar het is ook een stukje oprechte aandacht.”

“Aandacht voor ontwikkeling is echt een belangrijke pijler binnen Or-Quest. Door het hele jaar organiseren we workshops, gericht op persoonlijke ontwikkeling, waarvoor alle Gouden Krachten zich kunnen inschrijven. Daarnaast organiseren we twee keer per jaar een groot seminar om kennis met elkaar te delen. Zo zijn er door het hele jaar heen verschillende momenten waarop we oprechte aandacht hebben voor elkaar.”

“Oprechte aandacht voor elkaar is een belangrijke pijler binnen Or-Quest”

“Die aandacht is echt ontstaan vanuit een stuk bezieling. Alle medewerkers hebben bij ons een winnaarsmentaliteit, maar iedereen heeft ook oprechte aandacht voor elkaar. Dit brengen wij ook dagelijks in de praktijk, naar opdrachtgevers, kandidaten en naar elkaar. Daaruit is ons motto ontstaan: blijven doorzetten + aandacht = goud.”

Ont-wikkelen

“Ook in het team van Or-Quest draait het om persoonlijke ontwikkeling. Die ontwikkeling betekent in mijn beleving niets anders dan letterlijk het ont-wikkelen. De wikkel moet eraf, zeg ik altijd. Mensen bouwen door de jaren heen allemaal muren op qua aangeleerd gedrag, dingen die niet meer van henzelf zijn, waardoor de wikkel er goed omheen zit. Die wikkel proberen we er hier juist weer af te halen. Voor mijn team kies ik dan ook het liefst mensen die daar zelf al een beetje mee zijn begonnen. Wij helpen ze hier dan verder bij. Zo heeft iedereen een persoonlijk ontwikkelplan en maken we veel gebruik van trainers. Op deze manier krijgt iedereen heel veel inzicht in zichzelf, sterke eigenschappen en talenten.

“Mensen bouwen door de jaren heen muren en aangeleerd gedrag op, dingen die niet van henzelf zijn, waardoor de wikkel er goed omheen zit. Deze halen wij er weer af.”

We stellen elkaar regelmatig de volgende vragen: ‘Wanneer vind jij dat je betekenisvol werk doet in dit bedrijf?’ en ‘Wanneer ben je van toegevoegde waarde?’. Voor iedere medewerker willen we de antwoorden op deze vragen in kaart brengen, en vervolgens ook proberen om die rol in het bedrijf te faciliteren, zodat iedereen echt op zijn plek zit. Uitgedrukt in termen van werkgeluk: als je jouw talenten en eigenschappen kwijt kunt in je werk, dan kom je elke dag gemotiveerd.”

Betekenisvol werk

“Ook zelf sta ik veel stil bij het begrip betekenisvol. Toen ik het bedrijf in 2010 begon was het hartje crisis. Dat gaf wel een heel goed gevoel, dat je iemand die thuis zat weer aan het werk kon helpen. De markt is nu heel anders, het is echt een kandidatenmarkt, maar nog steeds vind ik het elke keer weer fantastisch dat we iemand in zijn carrière geholpen hebben aan een volgende stap. Daarnaast vind ik het heel betekenisvol dat ik hier intern mensen kan helpen in hun persoonlijke ontwikkeling. Dat je in de tijd dat ze hier werken ook echt de ontwikkeling ziet en daarbij hebt kunnen helpen, dat vind ik heel mooi en is voor mij een stukje werkgeluk. Omdat ik zelf ook altijd bezig ben met het benutten van mijn talenten en sterke eigenschappen hecht ik hier heel veel waarde aan. Dit wil ik graag doorgeven aan mijn team en aan de mensen die we detacheren.”

Doen waar je goed in bent

“Ik heb altijd al een sterke behoefte gehad aan vrijheid. Het ondernemerschap maakt me gelukkig. Het pionieren, uitwerken van ideeën en plannen, maar ook nieuwe markten aanboren: dat geeft me energie. Bij Or-Quest is dat nu goed gelukt en kan ik doen waar ik goed in ben. Daarnaast heb ik mensen om mij heen verzameld die goed zijn in de dingen waarin ik minder sterk ben en waar ik op kan bouwen. Onze operationeel manager houdt zich bijvoorbeeld bezig met structuur, beleid en voortgangsgesprekken. Zij doet waar zij goed in is, zodat ik kan doen waar ik goed in ben. Dat is denk ik ook meteen het antwoord op werkgeluk: doen waar je goed in bent en waar je blij van wordt.”

“Pionieren, ideeën bedenken, plannen uitwerken, en nieuwe markten aanboren: dat geeft me energie.”

“We gaan met Or-Quest nu een volgende fase in, dat is ook weer heel leuk. In de basis staat alles als een huis, het doel is nu om het bedrijf wat te verzwaren. We werken aan de hand van een meerjarenplan waarin we bijvoorbeeld kijken naar het versterken van onze vestiging in Zwolle en het openen van een vestiging in Utrecht. Ook omdat wij werken voor opdrachtgevers die door het hele land gevestigd zijn, is landelijke dekking wel een belangrijke ambitie.”

Werk-privébalans

“In de opstartfase van Or-Quest was ik overal verantwoordelijk voor en ging de telefoon de hele dag door, zelfs als ik op vakantie was. Dat was op dat moment prima, maar nu we in een andere fase zitten ben ik blij dat we alle processen gestructureerd hebben. Uit onderzoek blijkt dat als je veel werkt en je daarnaast ook nog ingaat op alle prikkels van buitenaf, je brein niet meer in staat is om creatief te zijn. Ik heb die vrijheid nodig om dit bedrijf verder te helpen, en daarnaast helpt het me ook een betere werk-privébalans te vinden. Elke woensdag ben ik bijvoorbeeld thuis. ’s Ochtends doe ik dan wat dingetjes voor het werk, ’s middags heb ik tijd voor de kinderen. Om mijn hoofd leeg te maken en mezelf weer op te laden trek ik er regelmatig op uit met mijn zeilboot.”

Prettige werkomgeving

“Ook voor mijn team probeer ik een goede balans te creëren. We zorgen niet alleen voor werkgeluk door iedereen zijn of haar eigenschappen op de juiste manier te laten benutten. Maar ook door een prettige werkomgeving. Elke dag wordt de lunch verzorgd, hebben we een tafeltennistafel en organiseren we regelmatig teamuitjes. Daarnaast bieden we onze medewerkers aan om twee keer per week te sporten onder begeleiding van een personal trainer. Dit biedt een stukje ontspanning en zorgt er voor dat je lekker in je vel zit. Die vitaliteit is goed voor de productiviteit op het werk.”

Wil jij ook bij ons team horen?

Bekijk hier onze vacatures