Het nieuwe samenwerken: tips voor veranderingen
Afgelopen tijd zijn er genoeg tips voorbij gekomen over hoe je het beste kunt thuiswerken. Of hoe je een online meeting in goede banen leidt. Maar wat kunnen we nu over de toekomst van het thuiswerken zeggen? We weten er inmiddels de voor- en nadelen van, en het is zonde om hier niets mee te doen. Wij vertellen je graag hoe je de positieve inzichten uit deze corona-situatie in de toekomst kunt toepassen en geven je een paar tips over het (nieuwe) samenwerken.

Inzichten
Als je momenteel aan werknemers vraagt of ze in de toekomst vaker willen thuiswerken, geeft 80 procent aan dit te willen. Maar waar ligt dit aan? Waar werden werknemers in deze periode nou echt gelukkig van en tegen welke frustraties liepen ze aan? En hoe zat dit voor de coronacrisis? De goede dingen uit de intelligente lockdown kun je meenemen naar de tijd wanneer het virus uit ons land is. Je zou deze situatie ook als een gedragsexperiment kunnen zien. We krijgen de kans om te leren, met als doel de kwaliteit van werk voor de toekomst beter te maken. Met meer voldoening en een betere werk-privébalans.
Essentie van werk
Er zijn drie verschillende essenties van werken. De eerste is op functioneel niveau, je wilt namelijk productief zijn. Dan heb je ook nog een psychologisch fundament, want je wilt ook erkenning krijgen en uitgedaagd worden. De laatste essentie is op sociaal gebied. Je wilt respect krijgen, ergens bij horen, en dat gaat samen met een bepaalde status. In principe, bij een ideaal aangestuurd team, kan iedereen voldoen aan deze drie essenties. Daarbij maakt de locatie niet uit.

De voor- en nadelen van thuiswerken
Uit onderzoek blijkt dat werknemers de vrijheid van thuiswerken prettig vinden. Maar daar tegenover staat dat niemand ziet wat je de hele dag doet, dus je mist erkenning en waardering. Daardoor ontstaat er onzekerheid bij velen of ze het wel goed doen. Managers missen de controle niet over hun werknemers, maar vinden het vervelend dat ze er niet altijd voor hun team kunnen zijn. Een balans tussen vrijheid en een manier om gezien en geholpen te worden is straks na de coronaperiode dan ook erg belangrijk.
Online vergaderen
Veel mensen ervaren videovergaderen als een groot voordeel van het thuiswerken. De online vergaderingen zijn vaak effectiever dan op kantoor en leiden je minder af van de essentie van het werk. Daarnaast gaat het samenwerken op deze manier ook prima. Maar hier zit wel een nadeel aan vast, je loopt sociaal contact mis. Ook hierbij moet je op zoek naar de juiste balans. Effectiever vergaderen op kantoor, maar toch niet de sociale gesprekken mislopen. En daarnaast is er nog een bijkomend voordeel: je hebt geen reistijd meer.

Tips voor de toekomst
Als organisatie is het handig om een klein onderzoekje te doen onder de werknemers. Zo kun je achterhalen wat je in de toekomst kunt veranderen in de organisatie. Laat je het thuiswerken deels in stand en hoe ga je samenwerken? Een aantal tips van managers:
- Geen ongeplande interrupties en overleggen meer
Geen ochtend- en avondspitsen, geklets van collega’s, meetings en e-mailtjes onderling. De les voor ná corona: als je deze interrupties en afleiding beter weet te managen, levert dat blijvende winst op. Kijk bijvoorbeeld naar betere samenwerkingstools en spreek momenten af wanneer je elkaar kunt spreken.
- Zorg voor vertrouwen
Iedereen is constant op zoek naar signalen van bevestiging. Fysiek tonen hoe hard je aan het werk bent en bij elke meeting nadrukkelijk aanwezig zijn. Dit is niet nodig. Wat nodig is, is een cultuur van vertrouwen. Goede leiders maken duidelijk wat ze verwachten, wat de deadlines zijn en hoe je hen kunt inschakelen wanneer je feedback wilt. Dit kan voorkomen dat we straks weer terugvallen op vergaderingen om erkenning te krijgen.
- Online meetings
Maak online vergaderingen de standaard. Deze blijken effectiever, sneller en prettiger. Zorg voor duidelijke agenda’s, het managen van spreektijd en zorg voor concrete actiepunten. Discussies doorschuiven naar één-op-één overleg, en begin een meeting met een persoonlijk vragenrondje. Of gebruik hiervoor een Whatsapp groep of slack-kanaal. Hoe je het beste een effectieve online vergadering kunt organiseren lees je hier.
- Werken op afstand
Stop met het praten over thuiswerken. Dit klinkt als een mindere variant van het echte werken. Je kunt beter zeggen dat je op afstand werkt met het team. Of dat je digitale tools gebruikt om samen te werken. Klinkt al een stuk beter!