Groningen Spoorzone
De stad Groningen groeit erg snel en om deze groei op te kunnen vangen vinden er momenteel grote projecten plaats in de stad. Projecten die de leefbaarheid en de bereikbaarheid van Groningen moeten verbeteren. Eén van deze grote projecten is de Aanpak Ring Zuid, maar er wordt momenteer ook flink verbouwd bij het Groningen hoofdstation. Momenteel stappen er dagelijks 33.000 mensen in of uit de trein en de verwachting is dat dit in 2030 maar liefst 44.000 mensen zijn. Om die passagiersstroom aan te kunnen breidt het station uit. Het project Groningen Spoorzone is in volle gang, maar wat kun je precies van het project verwachten?

Project: Groningen Spoorzone
Locatie: Groningen
Start project: 2020
Verwachte oplevering: 2023
Budget: 310 miljoen euro
Aannemer: Strukton Civiel
Plannen station Groningen
In 2019 won station Groningen de prijs van mooiste station van Nederland. De reden hiervoor is het monumentale karakter van het pand. Opgeleverd in 1866 en nog steeds een pand met veel historische elementen. Een belangrijk uitgangspunt voor de gunning van de renovatieklus was dan ook het behoud van het monumentale karakter. Naast Strukton Civiel zijn Royal Haskoning DHV, Koen van Velsen architecten en kunstenaar Gabriel Lester betrokken bij het ontwerp. In dit ontwerp blijft het historische pand grotendeels ongemoeid. Wat wordt er dan wel anders? Lees hieronder de belangrijkste aanpassingen en vernieuwingen van Groningen Spoorzone:
- De monumentale stationshal wordt, net als vroeger, de hoofdingang en –uitgang;
- Het busstation komt aan de achterkant van het hoofdstation;
- Er komt een ondergrondse voetgangerstunnel naar het nieuwe busstation en de perrons;
- Onder het busstation komt een fietstunnel en een fietsenstalling;
- Aan de zuidkant, tussen het station en de Grunobuurt ontstaat ruimte voor een bedrijven- en woonterrein;
- Het opstelterrein voor de treinen verdwijnt van het hoofdstation en wordt verplaatst naar de spoorsplitsing bij Assen en Winschoten.
Planning van het project Groningen Spoorzone
De renovatie van station Groningen is gestart in 2020 en wordt naar verwachting opgeleverd in 2023. De voorbereidende werkzaamheden starten in het voorjaar van 2020. In deze fase vinden onder andere het verhuizen van winkels die nu op het Perronplein staan plaats. Ook worden de sporen van het huidige opstelterrein verwijderd. De planning in hoofdlijnen:

2020
- Start werkzaamheden rond en op station Groningen;
- Ingebruikname van het extra perron bij station Groningen Europapark en het vierde spoor;
- Ingebruikname van het nieuwe opstelterrein bij spoorsplitsing Assen-Winschoten.
2022
- Oplevering van de fietstunnel, de fietsenstalling, de perrons en de voetgangerspassage;
- Doorkoppeling van regionale treinen op station Groningen.

2023
- Oplevering busstation en bus onderdoorgang;
- Start werkzaamheden gebiedsontwikkeling zuidzijde en noordzijde station Groningen.

Station Groningen ontwerp
Het ontwerp van station Groningen werd gemaakt door architect Koen van Velsen. De keuze viel op het ontwerp vanwege de aansluiting op- en het behoud van de monumentale onderdelen van het station. Ze bereiken dat door in te zetten op robuuste en herbruikbare materialen, met het bestaande historische stationsgebouw als inspiratie. Een impressie van het ontwerp zie je hiernaast in het filmpje van Prorail.
Groningen Spoorzone vacatures
Groningen Spoorzone is een zeer groot project. In de regio Groningen is er dan ook veel vraag naar technisch personeel. Ook vanuit Or-Quest zijn wij op zoek naar technische professionals voor dit project. Wil jij ook werken aan Groningen Spoorzone? Of aan een van de andere aansprekende projecten in de regio? Bekijk dan snel ons vacatureaanbod aan technische vacatures in Groningen. Of stuur ons jouw open sollicitatie en wij gaan voor jou op zoek naar een mooie uitdaging binnen de techniek.