Groenste hogeschool van Nederland in Almere

Afgelopen zomer klonk het startsein voor de groenste hogeschool van Nederland in Almere. Het gaat hier om de Aeres Hogeschool op de Flevo Campus. Een campus waar studenten, onderzoekers en bedrijven samen komen om te onderzoeken en testen hoe de voedselvoorziening in groeiende steden kan veranderen.  De thema’s groen, gezondheid en duurzaamheid staan dan ook niet voor niets staan centraal bij de bouw van de nieuwe Aeres Hogeschool. Daar komen een hele rits aan duurzame, innovatieve technieken bij kijken. Op hetzelfde terrein waar de hogeschool gebouwd wordt, vindt ook de wereldtuinbouw­tentoonstelling Floriade Expo 2022 plaats. Het groene karakter van zowel de nieuwbouw van Aeres Hogeschool als de Flevo Campus moet onder andere daardoor een voorbeeldfunctie vervullen.

groenste hogeschool van nederland

Klimatisering groenste hogeschool van Nederland

De gevel van Aeres Hogeschool krijgt verschillende eigenschappen, afhankelijk van de oriëntatie ten opzichte van de zon. De kant op het zuiden zal aan de bovenzijde van het gebouw ver uitsteken, om schaduw te geven aan de verdiepingen daaronder. De zijde op het westen krijgt zonnepanelen voor energieopwekking, de oostgevel wordt volledig groen met planten voor isolatie. Die planten moeten ook bijen, andere insecten en vogels aantrekken. Op het dak komen daarnaast bomen te groeien.

Zoals gezegd is duurzaamheid een belangrijk thema, ook binnen de technologie in het pand. Het duurzame karakter komt onder meer terug in de klimatisering van de hogeschool, want elke kamer krijgt zijn eigen klimaatregeling. Om over dimensionering te voorkomen, worden via de meet- en regeltechniek de vav-kleppen in het gebouw aangestuurd. Deze gaan verder open als het nodig is, zodat er een niet te grote luchtbehandelingskast nodig is. Zowel de elektronische als de werktuigbouwkundige installaties worden door HOMIJ gemaakt. Zij verzorgen de meet- en regeltechniek, de luchtbehandelingskasten, verwarming, verlichting, brandmelding en de tappunten naar al het groen in en om het gebouw. Het groen zelf wordt geregeld door de Koninklijke Ginkel Groep.

 

Overkapping van pv-panelen

De energie in het pand wordt straks duurzaam opgewekt met zonnepanelen en een wko-installatie. Gezien het groene karakter is er voor verlichting gekozen door middel van led’s. Verder komt op het dak een bassin om regenwater op te vangen.  Deze bassin kan de bomen en planten bovenop het pand, en de planten aan de zijkant van het gebouw, van water voorzien. Daarnaast wordt het regenwater afgevoerd via infiltratiekratten in de bodem.

In een overkapping die over het dak wordt geplaatst, komt een zonnepaneelinstallatie. Dit lijkt op een overkapping die van glas is, maar er komen 400 zonnepanelen in. Aan de westelijk gelegen zijgevel worden bovendien nog eens ruim 300 panelen geplaatst.

Herbruikbare kabelgoten

Tijdens de aanbesteding werd er nadrukkelijk de focus gelegd op circulariteit. Je kunt hierbij denken aan de kwaliteit, het behoud van waarde van het gebouw en het hoogwaardig hergebruik van materialen. Circulair bouwen is nog geen standaardpraktijk voor velen en vergt een ander denkpatroon. In het ontwerp van de hogeschool is er extra goed rekening mee gehouden dat materialen herbruikbaar of recyclebaar zijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor de kabelgoten, leidingen en het meet- en regelsysteem zelf. De meet- en regeltechniek worden daarnaast zo ingericht dat als een ruimte anders wordt ingericht, de techniek met een kleine ingreep weer te herbruiken is.

Opening Groene Long

Vanaf schooljaar 2021/2022 openen de deuren van deze groene leer- en werkomgeving zich voor studenten en medewerkers. In juni 2020 is de bouw gestart van de hogeschool die nu al de bijnaam ‘groene long’ draagt. Door het open ontwerp en de integratie van groen in het gebouw wordt het een gezonde en inspirerende leeromgeving voor de studenten. En de groenste hogeschool van Nederland!

In het gebouw zal zichtbaar worden dat de motto “laat de stad leven” van de hogeschool echt bij ze past. In elke ruimte in het gebouw is daglicht aanwezig, direct via de gevel en indirect via de vides en open ruimtes. Waar je binnen ook bent, je staat altijd in contact met buiten en met het leven in de stad. Daarnaast is het gebouw letterlijk groen met een levende gevel van planten.

Investeringen in de groenste hogeschool van Nederland

Aeres investeert zelf fors in de realisatie van de nieuwbouw. Omdat het gebouw op het Floriadeterrein wordt gebouwd en ten tijde van de Floriade ook zal fungeren als entreegebouw, worden er speciale eisen gesteld aan duurzaamheid, circulariteit en groenvoorzieningen. Vanuit het Fonds Verstedelijking Almere is een subsidie toegezegd om aan deze kwaliteitseisen te voldoen. Het verlenen van de subsidie vond plaats op basis van een projectvoorstel dat Aeres heeft ingediend om te komen tot Floriadekwaliteit. Aeres vertaalde de criteria voor Floriadekwaliteit in een aantal concrete zaken:

  • Duurzaam watergebruik
  • Energie: energieneutraliteit
  • ‘Groene Long’ met arboturn, groen dak, groene gevel, groen interieur en gezondheid, gezonde scholen, materiaal en circulariteit.

Het resultaat is een ontwerp voor een energiezuinig gebouw dat aansluit op de omgeving en bijdraagt aan (bio)diversiteit, groen, innovaties en leefbaarheid. Er is veel aandacht voor het creëren van een gezonde leer- en werkomgeving en voor verantwoord materiaalgebruik. Bij dat laatste thema worden tal van nieuw ontwikkelde en hergebruikte materialen overwogen. Materialen als ‘biocomposiet’, ‘bamboe gevelpanelen’, ‘gordijnen van plastic afval’ en ‘jute isolatiemateriaal’ vormen een kleine greep uit de lijst. Vanuit duurzaamheidsoverwegingen wordt ook het werken met lokale leveranciers als aandachtspunt meegenomen.

Wil jij ook een bijdrage leveren aan de circulaire economie en duurzaam bouwen? Bekijk dan snel de vacatures bij Or-Quest. Wij zijn regelmatig op zoek naar Gouden Krachten die hun talenten in kunnen zetten bij vergelijkbare projecten. Je kunt ook altijd direct solliciteren, dan nemen wij contact op om de mogelijkheden te bespreken!