Feringa Building
Er is veel aan het veranderen op de faculteit Science and Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen. Het huidige complex ‘Nijenborgh 4’ voldoet niet langer aan de eisen. Het complex wordt daarom vervangen. In 2019 is er dan ook gestart met de bouw van de Feringa Building. Naar verwachting is het project klaar in 2023.
Het project Feringa Building
Met ruim 64.000 m2 aan vloeroppervlakte is Feringa Building één van de grootste en indrukwekkendste universiteit complexen van Nederland. Het moet dan ook huisvesting bieden aan 1.400 studenten en 850 medewerkers. Het gebouw krijgt vijf verdiepingen en één extra bouwlaag voor installaties. Daarnaast wordt er een ondergrondse fietsenkelder gerealiseerd. Drie kilometer aan labtafels, 30 laserlabs, vijf trilling arme labs en ook nog 450 zuurkasten maken de hightech inrichting compleet. Ook aan duurzaamheid is gedacht. Onder andere 900 m2 zonnepanelen, warmtewisselaars en twee bronnen voor warmte- en koudeopslag zorgen voor de energievoorziening.

Project: Feringa Building
Locatie: Zernike Campus, Groningen
Start project: 2019
Verwachte oplevering: 2023
Budget: ± 200 miljoen euro
Aannemer: Ballast Nedam
Opdrachtgever: Rijksuniversiteit Groningen
Overige betrokken partijen: Ector Hoogstad Architecten, ABT & Wassenaar, Arcadic, DGMR en dr. Heinekamp.
Gedroomde thuisbasis
Door het slimme ontwerp en hightech faciliteiten is het straks de gedroomde thuisbasis voor bèta-studenten. Naast college- en kantoorruimtes komen er namelijk meerdere specialistische laboratoria. Bijzonder aan de laboratoria is dat de ruimtes onderling uitwisselbaar zijn. Wat vandaag een biochemisch lab is kan de volgende dag relatief eenvoudig een fysisch lab zijn. Door het slimme ontwerp van het gebouw zijn alle labs aan de noordzijde gesitueerd. Hierdoor blijven ze buiten de invloed van de zon.
Feringa Building planning
Feringa Building krijgt de vorm van drie aaneengeschakelde V-vleugels. Het project wordt gefaseerd gebouwd zodat de eerste onderzoeksgroepen intrek kunnen doen nog voordat de bouw is afgerond. De eerste fase is gestart in de zomer 2019. Medio 2021 moet deelfase 1A helemaal afgerond zijn. Nadat fase 1B is afgerond, worden gebouwdelen 17 en 18 van het huidige complex ‘Nijenborgh 4’ gesloopt om plaats te maken voor fase 2. Deze zal in 2022 starten en in de zomer van 2023 klaar zijn. Vervolgens worden alle overige bouwdelen van Nijenborgh 4 gesloopt. Hiervoor komt een parkachtig voorterrein in de plaats. De bouw van het complex is live te volgen via de webcam beelden van de RUG.

Het ontwerp en realisatie van Feringa Building
De Feringa Building is ontworpen als drie aan elkaar geschakelde V-Vormen. Over de hele voorkant van het gebouw loopt langs de glazen gevel een looproute die de vleugels met elkaar verbindt. De begane grond en eerste verdieping vormen de zogeheten ‘Plint’. Hierin bevinden zich het levendige atrium, een grote overkapte ruimte geschikt voor activiteiten.
Feringa Building is ontworpen door de architect Joost Ector. Ballast Nedam is verantwoordelijk voor de realisatie van het project. De aannemer werkt hiervoor samen met ABT & Wassenaar, Arcadis, DGMR en dr. Heinekamp.
Foto RUG
Installateur
De zoektocht naar een partij voor de installatietechnische werkzaamheden voor de Feringa Building liep veel vertraging op. Halverwege 2019 liep de aanbesteding van het project namelijk vast door tussenkomst van de Rechter. Consortium UCE (Unica, Engie en Croonwolter&Dros) was lang in de race voor de opdracht. Maar, de RUG vond de prijs van 90 miljoen euro te hoog. Daarom ging de universiteit in zee met een andere partij. Vervolgens stapte consortium UCE naar de rechter, die de RUG in ongelijk stelde. De Universiteit had niet buiten de aanbesteding om mogen gaan. Hierdoor liep de aanbesteding veel vertraging op.
Sinds begin 2020 is de aanbesteding eindelijk rond. De Groot-Lammerink gaat al het installatiewerk doen dat nodig is voor het klimaat, de elektriciteitsvoorziening en het water van het gebouw. Daarnaast blijft de installateur gedurende tien jaar verantwoordelijk voor het onderhoud
De naam Feringa Building
Feringa Building is vernoemd naar professor dr. Ben Feringa (1951) die aan de Faculty of Science en Engineering van de RUG zijn Nobelprijs winnend scheikundig onderzoek verricht. In 2016 heeft hij de Nobelprijs voor de Scheikunde toegekend gekregen. Feringa is sinds 1988 hoogleraar organische chemie en een van de beste wetenschappers van dit moment. Dit zowel in Nederland als op mondiaal niveau.
Ben Feringa heeft op verschillende gebieden van de chemie doorbraken weten te realiseren. Onder andere op gebied van de katalyse, organische synthese, chemie, nanotechnologie en supramoleculaire chemie.
Een van zijn meest bekende ontdekkingen was die van de ‘moleculaire motor’ in 1999. Deze door licht voortgedreven roterende molecuul wordt gekenmerkt als een doorbraak van wereldformaat. Een voorbeeld van de toepasbaarheid is dat moleculaire motoren zich via de bloedbaan voortbewegen. En zo geneesmiddelen met grote precisie naar tot op heden onbereikbare plaatsen in het menselijk lichaam te transporteren. Feringa is er voor een groot verantwoordelijk voor dat de RUG in Groningen de onbetwiste nummer één van Europa is op het gebied van Scheikunde.
Met de naam Feringa Building en de payoff ‘home to Nobel Prize winners’ eert de RUG haar beroemdste wetenschapper. Tevens onderschrijft de universiteit haar ambities om ook in de toekomst haar bijdrage te leveren belangrijke internationale onderzoeksgebieden als materiaalonderzoeken, astronomie, chemical engineering en nanotechnologie.
Feringa Building vacatures
De realisatie van de Feringa Building is één van de grootste bouwkundige projecten in Groningen. In de regio Groningen is er dan ook veel vraag naar technisch personeel. Ook vanuit Or-Quest zijn wij op zoek naar technische professionals voor dit project. Wil jij ook werken aan dit project? Of aan een van de andere aansprekende projecten in de regio? Bekijk dan snel ons vacatureaanbod aan technische vacatures in Groningen. Of stuur ons jouw open sollicitatie en wij gaan voor jou op zoek naar een mooie uitdaging binnen de techniek.