Vergaderen in de toekomst met extended reality

Dankzij covid-19 zijn we razendsnel gewend aan bijeenkomsten via Zoom, Teams of Skype. Maar de volgende ontwikkeling in de wereld van online vergaderen staat al bijna klaar: extended reality. Deze ontwikkeling laat de echte en virtuele wereld in elkaar overlopen bij onder andere vergaderingen.

extended reality

In ieder kantoor wemelt het van de beeldschermen, bureaus, camera’s en snoeren. Maar zet je een virtual reality bril op, dan ben je ineens in een nette vergaderruimte. Op de lange tafel voor je staat je telefoon, daaromheen lege stoelen. In de systeemplaten in het plafond zijn mooie lichtbakken weggewerkt en kijk je naar links, dan zie je een kleurrijke wand die er op kantoor nog niet was. En ineens zie je je collega’s aan de vergadertafel aanschuiven! Het is mogelijk in de wereld van extended reality.

De opvolger van Zoom en Teams

Het nadeel van Zoom en Teams is dat iedereen in zijn eigen omgeving zit. Zo krijg je nooit het gevoel dat je echt bij elkaar zit. Door de technieken bij virtual reality is dit wel mogelijk.. Met zo’n VR-bril kun je ‘echt’ samenkomen in een digitale vergaderruimte, waarbij iedereen aan die vergadertafel zit, ook al is dat in werkelijkheid niet zo. Je kunt de personen echt zien met de bijbehorende non-verbale communicatie. Dit wordt ook wel extended reality genoemd.

Hoe extended reality werkt?

Iedere gespreksdeelnemer wordt opgenomen met een camera. Dat beeld wordt geknipt en geplaatst in de digitale vergaderruimte. Zo zie je elkaar echt zitten. Bij Zoom en Teams kun je alleen elkaars hoofd en een deel van het bovenlichaam zien, maar met een VR-bril zie je de hele persoon en op ware grootte. Heel belangrijk voor de non-verbale communicatie. Extended reality is bijna levensecht.

Extended reality versneld door corona

De coronacrisis heeft extended reality extra actueel gemaakt. De technologie wordt niet alleen toegepast bij vergadering, maar bijvoorbeeld ook bij het bezoeken van ouderen. Door het virus is het nu moeilijk om je familie te bezoeken in een zorginstelling. Met Zoom, Skype of Facetime krijg je ook niet echt het gevoel dat je bij je familie bent. Met extended reality kun je dit gevoel beter nabootsen.

Ouderen hoeven hier niet eens een VR-bril op te zetten, alleen een iPad op tafel is afdoende. Op het beeldscherm kan een familielid geprojecteerd worden die thuis voor de camera zit. Het beeld van de familielid wordt uitgeknipt en geplakt in de omgeving waar de oudere zich bevindt. Zo lijkt het net alsof je zoon, dochter of kleinkind voor je zit.

Vergaderen met VR-bril nóg realistischer

Voor de coronacrisis klonk extended reality voor velen als verre toekomstmuziek. Maar sinds corona is dit veranderd en begrijpt iedereen de mogelijkheden. Met deze nieuwe technieken wordt onder andere  vergaderen met een VR-bril nog realistischer, waardoor de noodzaak om elkaar fysiek te ontmoeten afneemt. Ook het afsluiten van zakelijke deals, waarvoor nu vaak gereisd wordt, is mogelijk via extended reality. Met deze techniek kun je elkaars vertrouwen ook winnen, want je kunt echt contact met elkaar maken.

Minder reizen door extended reality

Met extended reality kun je de echte wereld nabootsen. Uiteindelijk gaan we naar een wereld waarin het steeds minder nodig zal zijn om te reizen. Dit kan leiden tot een enorme besparing op reistijd, reiskosten en CO2-uitstoot. Wellicht gaan we in de toekomst wel virtueel op vakantie, maar volgens wetenschappers laat dit zeker nog zestig jaar op zich wachten. De meningen zijn hierover verdeeld, want sommigen denken dat de mensen altijd behoefte blijven houden aan fysiek contact.

Testen in volle gang

Wanneer vergaderen met een VR-bril of je familie bezoeken in een zorginstelling de nieuwe realiteit wordt is niet bekend. Maar de experimenten zijn al volop in gang. Voorbeelden zijn het simuleren van aanrakingen met een handschoen met sensoren of het testen van VR-brillen binnen de zorg. Eén minpuntje: velen worden misselijk van de bril.

Wat denk jij, is het vergaderen via een VR-bril binnenkort realiteit? En gaan mensen over zestig jaar virtueel op vakantie?

TNO (2 oktober 2020). Extended reality: de opvolger van Zoom en Teams. Geraadpleegd op 19 oktober 2020 via TNO.