De 10 innoverende jaren van Folkert Brijker bij Or-Quest

Dat Folkert zou slagen in een commerciële functie had hij vroeger nooit kunnen bedenken. Maar inmiddels is hij niet meer weg te denken bij Or-Quest en heeft hij vele mooie mijlpalen mogen bereiken in 10 jaar tijd. Folkert Brijker, Manager New Business bij Or-Quest: “Ik kom niet uit een ondernemersgezin en mijn opleiding heeft niks met sales te maken. Bij Or-Quest heb ik een hele andere kant van mijzelf mogen ontdekken. Dat Jelmer veel vertrouwen in mij heeft gehad, heeft mij uiteindelijk gebracht tot de persoon die ik ben. Dat waardeer ik zeer.”

folkert

Tien jaar geleden kwam Folkert bij Or-Quest en samen met Jelmer ging hij de inframarkt veroveren. Folkert: “De begintijden waren vrij pittig. Er waren veel kandidaten beschikbaar, maar er was weinig ruimte voor ze bij de opdrachtgevers. Dat kun je je nu bijna niet meer voorstellen. Sinds 2012 is het tij gekeerd en hadden de kandidaten het voor het zeggen. Ook nu tijdens de coronacrisis blijft de vraag naar professionals in de bouw, infra en industrie hoog.”

Bouw, infra en industrie

Folkert is inmiddels verantwoordelijk geweest voor alle afdelingen binnen Or-Quest. Wispelturig? Nee, dat zeker niet. Hij weet precies wat hij wil en heeft altijd een helder doel voor zich. Hij krijgt gewoon veel energie van nieuwe dingen opbouwen. “Toen Jelmer 11 jaar geleden Or-Quest begon focuste hij zich alleen op de infrasector, met de bouw- en industriesector in het vizier. De eerste twee jaren van mijn carrière bij Or-Quest was ik verantwoordelijk voor de infra, maar al snel richtte ik mij op de afdeling industrie. In 2019 heb ik mijn stokje overgedragen aan Marc Boendermaker en ben ik de afdeling bouw verder gaan bouwen.”

Opgeven is geen optie

Velen kennen Folkert als een nuchter persoon die graag zijn beste beentje voor zet. Opgeven is geen optie en hij werkt hard om zijn doelen te bereiken. Maar, zo vertelt hij, dit is wel eens anders geweest.

“Het opzetten van de afdeling industrie liep in het begin vrij moeizaam. Voordat het balletje ging rollen was ik meer dan twee jaar verder. In die tijd heb ik wel eens gedacht te stoppen. Na een goed gesprek met mijn vrouw José is er bij mij een knop omgegaan. Sindsdien denk ik nooit meer aan opgeven en houd ik mij altijd vast aan mijn doelen. Dit probeer ik ook uit te dragen richting mijn team. Als leidinggevende wil ik graag het goede voorbeeld geven, zodat ze bepaalde zaken ook echt van mij aannemen. Alleen maar roepen hoe iets moet werkt in mijn ogen niet en hier creëer je alleen maar afstand mee.”

Focus op grote projecten

De bouw afdeling binnen Or-Quest staat inmiddels als een huis en Folkert heeft alweer een nieuwe uitdaging aangegrepen. Hij richt zich nu op álle afdelingen binnen Or-Quest. “In mijn nieuwe rol als New Business Manager focus ik mij op grote projecten die lopen of zullen komen. Komend jaar met name op de water en energie sector. Alle projecten die lopen in de Eemshaven, alles wat te maken heeft met watertechnologie, zonne-energie, windmolens etc. Hier hebben ze behoefte aan professionals uit de bouw, infra en industrie. Nu Or-Quest valt onder STAR Group, en gericht op de toekomstplannen van de organisatie, kunnen we aan alle vraag van technisch personeel voldoen. Daarnaast zijn er bij ons meerdere vormen van detachering mogelijk, waardoor we zaken kunnen doen met iedereen.”

Plannen grootser dan ooit

Met Or-Quest gaat het beter dan ooit te voren ondanks de coronacrisis. De aanvragen blijven binnen stromen en de plannen van Or-Quest zijn grootser dan ooit. “In maart 2020 wisten we niet wat op ons afkwam en waren we lichtelijk in paniek. Maar sindsdien gaat het zakelijk gezien alleen maar beter. We mogen van geluk spreken dat de crisis onze branche momenteel niet raakt. Afgelopen jaar hebben we een mooie groei door mogen maken en deze lijn gaan we zeker doortrekken. Ons intern team zal dit jaar flink gaan groeien om in te kunnen spelen op de komende vraag. We willen tenslotte op korte termijn in het noorden de grootste detacheerder worden in de bouw, infra en industrie. Ook bundelen we onze krachten nu samen met STAR Group en de andere bedrijven die hiertoe behoren. De concurrentie was altijd al op de hoede voor ons, maar nu kunnen ze zich bergen.”

folkert