Amstel 3

Van kantorengebied naar een gemengde stadswijk

Amstel 3 is een grootschalig werkgebied in Amsterdam Zuidoost en is de derde economische cluster van Amsterdam. Het gebied is ongeveer 250 hectare groot en is gelegen tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de A2. De vloeroppervlak telt bijna 1.2 miljoen vierkante meters en bevat maar liefst 720.000 vierkante meters aan kantooroppervlakte. Het gebied heeft tevens een strategische ligging voor zowel de oostelijke kenniscorridor Amsterdam-Utrecht-Eindhoven als voor de zuidelijke business-corridor Schiphol-Amsterdam. Logisch dat zich hier meer dan 300 bedrijven hebben gevestigd en sommigen hier het Europees hoofdkantoor hebben gevestigd.

amstel3

Ontwikkeling woongebied gemixt met werken

Het gebied van Amstel 3 is niet alleen populair bij bedrijven, de Nederlandse bevolking wil hier ook graag wonen. Met het project Amstel 3 wordt het woongebied van Amsterdam Zuidoost uitgebreid en wordt er plaats gemaakt voor een groene, gemengde stadswijk. Een wijk waar mensen plezierig kunnen wonen, werken en leuke dingen kunnen doen. Oude kantoorgebouwen moeten dus plaatsmaken voor zo’n 10.000 kleinere stadswoningen. Na 2027 kunnen hier zelfs nog eens 5.000 woningen bijkomen.

In de groene, gemengde stadswijk komen diverse voorzieningen voor de bewoners. Denk aan scholen, gezondheids- en jongerencentrum en buurtkamers. Ook komt er een groot park waar de bewoners kunnen sporten en ontspannen. Het gebied probeert mensen te stimuleren om veel te gaan lopen, fietsen en te reizen met het openbaar vervoer.

Wat komt er in het gebied van Amstel 3?

Amstel 3 zal een stadswijk worden met verschillende woonvormen. Van klassieke gezinswoningen met een eigen voordeur aan de straat, tot 60 meter hoge torens en hoogbouw tot 110 meter. Elke vierkante centimeter wordt optimaal benut. Zo verdwijnen auto’s uit het straatbeeld, krijgen fietsen een aparte plek in de gebouwen en worden de straten duurzaam ingericht. In de torens komen veel gedeelde voorzieningen zoals wasmachines, deelauto’s, een dakterras en werkplekken. Tussen de torens komen groene oases met in het midden een groot stadspark, genaamd het Hondsrugpark.

Dat niet alleen, want langs het spoor komt het Spoorpark waar kinderen kunnen sporten en spelen. In de wijken komen veel voorzieningen zoals winkels, horeca, scholen, kinderopvang en een gezondheids- en jongerencentrum. Tevens komt er een nieuwe fietsroute die het Amsterdam UMC verbindt met de Bijlmer ArenA en de rest van de stad.

Niet zomaar een woongebied

Amstel 3 is niet zomaar een woongebied, het is een woongebied voor iedereen. Ook voor bewoners en ondernemers die al gevestigd zijn in Zuidoost en de Bijlmer. Er worden 10.000 woningen gebouwd, waarvan 7.000 in het sociale en middelhoge segment zitten en 3.000 woningen zijn in het hogere segment. Maar voor iedereen gelden gelijke kansen: gelijke kansen om een baan te vinden, te groeien met hun bedrijf of bij het kopen of uren van een woning. Het werken gemengd met wonen, van klein- tot grootschalig, maakt van Amstel 3 een uniek stuk stad in Nederland.

Waar ligt Amstel 3?

Amstel 3 is meer dan 200 voetbalvelden groot en ligt tussen station Bijlmer ArenA, de A2, het Amsterdam UMC en het spoor. Het is een van de best bereikbare plekken in Nederland. Het ligt namelijk in de nabijheid van twee metrolijnen, een spoor- en busverbindingen en de A2. En midden door het gebied heen loopt de snelweg A9.

Het gebied kent eigenlijk twee gebieden. Een typisch bedrijventerrein langs de A2 waar onder andere autodealers zitten. Dit blijft ook een bedrijventerrein en hier is geen ruimte voor woningen. Het andere gebied is een kantorengebied langs het spoor waar komende jaren veel woningen worden bijgebouwd.

Hoe lang duurt het bouwen van Amstel 3?

Het bouwen van Amstel 3 gebeurt niet in één keer, maar in verschillende deelprojecten. De verwachting is dat het gebied in 2027 gereed is en de 10.000 kleinere stadswoningen zijn gebouwd. Eventueel kunnen hier na 2027 nog eens 5.000 woningen bijkomen.

Wat zijn de deelprojecten van Amstel 3?

Het project is maar liefst in 15 deelprojecten opgedeeld:

Vacatures

De vraag naar technisch personeel neemt alleen maar toe. Ook voor vergelijkbare projecten als Amstel3 zijn veel vakkrachten nodig. Wil jij als professional werken in de bouw, infra of industrie en ons Nederland klaarmaken voor de toekomst? Bij Or-Quest zijn wij altijd op zoek naar Gouden Krachten. Bekijk hier de vacatures of solliciteer direct.