10 tips voor het schrijven van een goede sollicitatiebrief

Een sollicitatiebrief schrijven kan een lastige klus zijn. Als je een leuke vacature hebt gevonden wil je natuurlijk uitgenodigd worden voor een gesprek. Een pakkende sollicitatiebrief gaat daar zeker bij helpen. Wil jij graag de aandacht trekken van de lezer? Met deze 10 tips zorg je ervoor dat de lezer enthousiast van je wordt.

Wat is een sollicitatiebrief?

In een sollicitatiebrief leg je uit waarom de functie goed bij je past. Je vertelt waarom je graag bij de organisatie wilt werken en wat jou de juiste persoon hiervoor maakt. De sollicitatiebrief moet de lezer nieuwsgierig maken en ervoor zorgen dat je op sollicitatiegesprek mag. Natuurlijk samen met je cv. Hoe je een opvallende cv maakt, lees je hier.

  1. Lees je goed in

Lees de tekst van de vacature goed door en noteer vervolgens de drie belangrijkste eisen en kenmerken. Dit laat je terug komen in je sollicitatiebrief en de overige eisen en kenmerken vermeld je op je cv. Daarnaast is het ook belangrijk om de website van de organisatie goed te bestuderen. Hiermee kun je bepalen welke eigenschappen je van jezelf kunt noemen. Ook kun je aan de hand van deze informatie bepalen hoe je de brief schrijft (formeel/informeel) en in welke vorm (u/jij).

  1. Geef je sollicitatiebrief een logische volgorde

De opbouw van je brief is eigenlijk altijd hetzelfde. Alleen de inhoud varieert per vacature en organisatie. Als je zorgt voor een standaard opbouw, dan blijft je brief makkelijk te scannen. Een goede opbouw van je sollicitatiebrief:

  • Naam en adres werkgever. Vermeld onder de bedrijfsnaam de contactpersoon. Dus: t.a.v. mevrouw De Bruin.
  • Jouw woonplaats en de datum
  • Onderwerpregel: “Sollicitatie Werkvoorbereider Infra”
  • Persoonlijke aanhef: “Geachte mevrouw De Bruin”
  • De kern van de brief, bestaande uit drie alinea’s: inleiding, motivatie voor de functie en een slotzin.
  • Afsluiting en ondertekening
  • Je cv als bijlage.
  1. Begin met een sterke openingszin

Om de lezer nieuwsgierig te maken is het belangrijk om je openingszin te laten opvallen. Schrijf bijvoorbeeld over iets opvallends uit de vacature of op de website van de organisatie. Een stukje geschiedenis over jezelf of een statement van iets wat je leuk vindt, doet het ook altijd goed. Een paar leuke voorbeelden:

  • Technici gezocht? Dat laat ik mij geen twee keer zeggen. Ik zal jullie in mijn motivatiebrief laten zien waarom ik de perfecte kandidaat ben voor jullie organisatie.
  • Van kinds af aan sleutelde ik al het liefst aan motoren en auto’s. Geef mij een technisch vraagstuk en ik los het op.
  1. Laat je sollicitatiebrief aansluiten op de vacature

Elke vacature is anders en ook elke organisatie vindt weer andere vaardigheden belangrijk. Bekijk daarom goed de functie eisen en pak daar de drie belangrijkste uit. Beschrijf in je sollicitatiebrief waarom jij deze functie eisen goed beheerst. Doe dit aan de hand van concrete voorbeelden en in dezelfde taal als de werkgever. Blijf alleen wel dicht bij je eigen woorden. Benoem de andere functie eisen in je cv. Op die manier laat je goed zien waarom je past binnen het bedrijf, deze functie en maak je het persoonlijk.

 

  1. Benoem ervaringen die passen bij de vacature

In je cv benoem je jouw werkervaring en opleidingen die je hebt afgerond. In je sollicitatiebrief kan je de meest relevante ervaringen voor de functie toelichten. Op die manier laat je het extra uitblinken waarom jij de geschikte kandidaat bent. Als er nog ruimt over is kun je ook een behaalde resultaat noemen waar je trots op bent.

Do’s and dont’s bij je sollicitatiebrief

6. Maak van je brief geen herhaling van je cv. Jouw sollicitatiebrief gaat vooral om jouw motivatie. Op je cv benadruk je jouw functies, opleidingen, kwaliteiten en eigenschappen.

7. Laat je enthousiasme spreken in jouw sollicitatiebrief. Beschrijf wat voor soort werknemer jij bent, wat je aantrekt in de functie en waarom je dit zo graag wilt.

8. Zorg voor een nette lay-out. Gebruik een standaard lettertype en het liefst hetzelfde als in je cv. Een lettergrootte tussen de 12 en 14 zit je meestal wel goed. En laat je sollicitatiebrief passen op één A4 en maximaal vijf alinea’s lang. Zet tussen de alinea’s witruimte.

9. Check je brief op spel- en taalfouten. Gebruik je spellingscontrole en laat iemand anders je brief nog eens nalezen. Vraag ook of hij lekker leest en of de brief uitstraalt wat jij voor ogen hebt.

10. Verstuur je sollicitatiebrief als pdf-bestand. Zo zorg je ervoor dat de indeling en lay-out niet verspringt. Vermeld je naam en functietitel in de bestandsnaam. Bijvoorbeeld: Bart Smit – Werkvoorbereider Bouw.