10 tips voor een optimaal LinkedIn profiel
Tegenwoordig is je LinkedIn profiel net zo belangrijk als jouw cv. Als je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging of wanneer je een starter op de arbeidsmarkt bent, is het belangrijk om je LinkedIn profiel up to date te maken en houden. Natuurlijk moet je zelf blijven solliciteren, maar via je LinkedIn profiel ben je bereikbaar voor recruiters die jou kunnen benaderen voor een nieuwe baan. Maar hoe zorg je voor een optimaal LinkedIn profiel? Wij geven je 10 tips, zodat recruiters en potentiële werkgevers je gemakkelijk kunnen vinden!
Funfacts
- Het blijkt dat, van de 630 miljoen aangemelde LinkedIn gebruikers, meer dan de helft hun pagina niet geoptimaliseerd heeft.
- LinkedIn is het nieuwe CV en de #1 meeste gebruikte tool voor recruiters. 4 uit de 5 recruitment consultants en HR-managers nemen eerst jouw profiel door voordat ze jou benaderen.
- Met 77% van de recruiters geregistreerd op LinkedIn, zou het simpelweg stom zijn om jouw profiel niet optimaal aan te passen voor de meeste kans op een nieuwe job.
-
Gebruik een professionele foto
Begin met het instellen van een professionele profielfoto. Dit betekent dat je kleding draagt die je ook naar je werk zou aantrekken. Het is belangrijk dat je voor de foto recht in de camera kijkt en een aantal verschillende gezichtsuitdrukkingen probeert. Welke gezichtsuitdrukking je uiteindelijk kiest is afhankelijk van de branche waarin je werkt. Een technische professional zal voor een serieuzere foto gaan dan iemand die bij een kinderdagopvang werkt. Andere belangrijke punten waar je om moet denken bij een professionele foto:
- Gebruik geen afleidende accessoires of opvallende printjes.
- Bewerk de foto niet te veel en gebruik geen filters.
Naast een profielfoto kun je ook een omslagfoto instellen. Hier kun je het beste kiezen voor een redelijk anonieme foto. Werk je als technisch professional? Kies dan bijvoorbeeld voor een afgerond project. Een landschap als achtergrond is ook altijd goed.

-
Kies een pakkende headline
Onder je naam op je LinkedIn profiel kun je een headline instellen, zodat mensen gelijk kunnen zien wat je doet. Het is dan ook belangrijk dat je in de headline vermeld wat je doet en in welke vakgebieden je geïnteresseerd bent. Als je werkzoekend bent is het ook aan te raden om hier gelijk te vermelden dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging. Twee voorbeelden:
- Senior Software Engineer op zoek naar een nieuwe uitdaging
- Beschikbare Werkvoorbereider met ruime ervaring in de GWW
-
Schrijf een korte samenvatting voor je LinkedIn
In de samenvatting kun je neerzetten wie jij bent als persoon, wat je sterke eigenschappen en talenten zijn. Maar ook naar wat voor uitdaging je op zoek bent, als je een nieuwe baan zoekt, en waarom jij een goede aanwinst bent voor potentiele werkgevers.
Tegenwoordig kun je meerdere onderdelen toevoegen aan je LinkedIn profiel. Zo kun je bij de optie ‘profielonderdeel toevoegen’ ook bijdragen, artikelen, links en media toevoegen aan je profiel. Op deze manier kun je nog meer over jezelf laten zien, de organisatie waarvoor je werkt of wellicht je eigen bedrijf. En onthoud: hoe meer onderdelen je ingevuld hebt op je LinkedIn profiel, hoe beter je gevonden wordt.
-
Contactgegevens toevoegen
LinkedIn is inmiddels net zo belangrijk als je cv, dus contactgegevens toevoegen op je LinkedIn profiel is een must. In ieder geval je mailadres is noodzakelijk, een telefoonnummer is een optie. Zo kunnen mensen gemakkelijk contact met je opnemen. Gebruik wel een professionele e-mail en denk om de zichtbaarheid van je gegevens. Tegenwoordig kan je jouw gegevens zichtbaar maken voor verschillende soorten connecties. Alleen eerstegraadsconnecties, tweedegraads of voor alle connecties.
-
Vermelden van relevante werkervaring
Een belangrijk gedeelte op je LinkedIn profiel. Je werkervaring is uiteindelijk waar het om draait en waar je op beoordeeld wordt. Vermeld zo veel mogelijk relevante werkervaring op je profiel. Heb je gaten in je cv? Ook dan biedt LinkedIn een creatieve manier om hiermee om te gaan. Als je een paar gaten hebt van een aantal maanden, kun je met jaartallen werken. Ben je er een tijd tussenuit geweest? Vermeld dan waarom. Een wereldreis of vrijwilligerswerk is ook relevante ervaring.
Geef een korte omschrijving bij de ervaringen die je hebt opgedaan. Wat voor werkzaamheden je hebt verricht bij de organisatie, projecten waar je aan hebt gewerkt of een bijzondere prestatie die je hebt geleverd. Vraag ook om aanbevelingen van collega’s. In principe zijn dit referenties, alleen dan direct zichtbaar op je LinkedIn profiel. Hier is onderaan je profiel een aparte ruimte voor.

-
Opleidingen toevoegen
Hier zet je neer wat je hebt gestudeerd, welke jaren, bij welk instituut en in welke stad. Hier kun je ook je minors of extra curriculaire activiteiten vermelden. Dit laat zien dat jij je inzet en welke richting je met jouw opleiding bent opgegaan. Opleidingen korter dan een jaar kun je beter achterwege laten, tenzij je jouw propedeuse wel hebt behaald. Dit geldt natuurlijk niet voor behaalde cursussen of andere certificaten. Ook die kun je op jouw LinkedIn profiel vermelden.
-
Vaardigheden en interesses aangeven
Hier kun je zowel hardskills als softskills vermelden. Zo kunnen recruiters of bedrijven zien waar je al ervaring mee hebt. Vermeld hier alle programma’s waarmee je kunt werken van het MS Office pakket tot en met zeer specialistische programma’s als AutoCAD of Inventor. Naast je vaardigheden kun je hier ook je interesses tonen door bedrijven te volgen.
-
Actief zijn op LinkedIn
Naast het updaten van je LinkedIn profiel is het ook handig om zichtbaar te zijn in de tijdlijn van LinkedIn. Dit doe je door artikelen te liken, commentaar te geven of een artikel te delen. Op die manier ziet je netwerk waar je in geïnteresseerd bent. Door commentaren te geven op artikelen kun je jouw specifieke kennis delen en bewijzen dat je de ervaring hebt die je zegt te bezitten. Potentiële werkgevers en recruiters zien je zo vaker voorbij komen in hun tijdlijn.
-
Vacatures zoeken op LinkedIn
Als werkzoekende kun je zelf ook actief op zoek naar een nieuwe baan op LinkedIn. Heb je eenmaal naar vacatures gezocht via LinkedIn? Dan krijg je wekelijks een update met de nieuwste vacatures. Dit gebeurt aan de hand van je zoekopdrachten van de vorige keer. Als je dit niet meer wilt ontvangen, kun je het ook uitschakelen.
-
Laat weten dat je een nieuwe baan zoekt
Als laatste, maar zeker belangrijk: laat je netwerk weten dat je beschikbaar bent. Gelijk bovenaan je profiel kun je dit instellen. Zorg er dan wel voor dat je jouw profiel openbaar hebt gemaakt bij de instellingen die bij tip 4 te zien zijn.