10-jarig jubileum: 10 jaar terug in de tijd

10 jaar terug in de tijd met Jelmer Spijksma, eigenaar en oprichter van Or-Quest. Jelmer had tijdens zijn studie al allerlei kleine ondernemingen. Van huis uit kreeg hij al veel mee over de ondernemerswereld. Een echt ondernemersgezin die van aanpakken houdt.

“Er werd duidelijk gemaakt dat als je iets wilde in het leven, je er zelf vol voor moest gaan. Eigenlijk werd ik van jongs af aan al besmet met het ondernemersvirus. In 2010 kreeg ik een mooie kans om een eigen detacheringsbureau in de bouw, infra en industrie te starten. Ik werkte al een aantal jaren in de arbeidsbemiddeling en ik geloof heilig in de aandacht voor softskills. Iedereen heeft een talent en bepaalde waardevolle eigenschappen. In mijn ogen moet je die optimaal blootleggen en ontwikkelen. Dat is goed voor de werknemer, maar uiteindelijk ook voor de werkgever. Deze visie miste ik nog in de arbeidsbemiddeling en heb ik destijds in de markt gebracht.”

10 jaar

Van zolderkamer tot een volwaardige onderneming in 10 jaar tijd

“Een kantoor of fatsoenlijke werkplek was er in het begin niet bij. Op mijn zolderkamer had ik een tafel, stoel, laptop en telefoon. Vanaf daar ben ik begonnen met het werven van klanten en kandidaten. Dit was niet zo gemakkelijk, want in die tijd was er eigenlijk geen tot weinig werk. Van te voren had ik een businessplan uitgewerkt, waarin ik veel tijd had gestoken om de markt te verkennen. Op die manier kon ik deels voorspellen waar er als eerste weer ruimte vrij zou komen voor mijn aanbod. Bij die bedrijven was ik zichtbaar en mijn voorspelling bleek uit te komen.”

1,2,3….                                                                                                                 

“Na een half jaar had ik mijn eerste medewerker aangenomen en waren we werkzaam vanuit een pand in Drachten, gelegen bij de Splitting. De eerste medewerker was Folkert Brijker, die nog altijd werkzaam is bij Or-Quest. Het duurde niet lang en toen nam ik een tweede en derde medewerker in dienst. Waaronder Sake Heidema, die ook nog steeds bij de club hoort. We groeiden snel, waardoor er veel administratieve werkzaamheden bij kwamen kijken. In 2013 heb ik samen met Sake de backoffice opgericht.”

 

Veel ervaringen en prijzen rijker

“Ik had een heel helder groeidoel voor ogen. En misschien nog wel belangrijker; ik wilde gewoon bij de top drie beste detacheerders van Noord-Nederland horen. Als je geen duidelijk doel voor ogen hebt, dan rommel je in mijn ogen maar wat aan. En dat mijn strategie werkte werd bevestigd door de prijzen die we destijds wonnen. In 2014 gingen we ervandoor met de Ondernemersprijs van Smallingerland. Een jaar later volgde de FD Gouden Gazelle Award voor de snelst groeiende bedrijf van Noord-Nederland. In 2016 werden we derde in dezelfde ranglijst.

Gouden toekomst

“10 jaar Or-Quest, en we zijn nog lang niet klaar, de eerste tien jaren zijn pas het begin. De toekomstplannen zijn ambitieus, want wij willen graag winnaars zijn. We spelen eredivisie of we spelen niet. Wij geven nooit op en gaan door waar anderen misschien opgeven. Denken in mogelijkheden, passen onze creativiteit toe en houden alle mogelijke opties open. Dit maakt ons sterk tot op de dag van vandaag en hiermee bouwen we de weg naar een gouden toekomst. Een toekomst waarin nog meer Gouden Krachten zich ontwikkelen en werkgeluk laten ervaren. Op die manier voegen wij waarde toe aan de bouw, infra en industrie.”

Wil je meer weten over de 10 jaren van Or-Quest? Blijf ons volgen en vier het met ons mee! Elke maand wordt er een artikel gepubliceerd over ons 10-jarig jubileum. Of ga samen met ons voor een gouden toekomst en maak kennis met ons! Bekijk onze vacatures of neem contact op. 

jelmernu